Tilbage til Kogebog - Danske Opskrifter - Tilbage til FORSIDEN

Copyright © 1996 Danish Zhang. All rights reserved. Revised: november 01, 1996

Cremet Kartoffelsuppe

Beskrivelse

Kartoffelsuppen kan bestå udelukkende af kartofler, men denne suppe er gjort enæringsmæssigt og smagsmæssigt mere elegant.

Halvdelen af råvaren er nemlig knoldselleri, og det er en god måde, at få den grøntsag ’solgt’ på, fordi det er nemlig ikke alle, der lige springer ombord i den.

Toppingen er et miks af sprød skinke, radiser (der af nogen kaldes for ’nordens chili’) og purløg, der kun bekræfter, at man kommer rigtig langt, og når gode smagsmæssige højder ved at bruge friske krydderurter.

 

   

Ingredienser

4 bagekartofler
selleri, halvdelen af mængden vægtmæssigt af kartoflerne
1 bdt. bundet timian
1 l vand, god hjemmelavet grøntsags-hønse-bouillon eller en almindelig grønsagsbouillon terning eller 2
salt
1 spsk. rapskimolie
2 dl lun mælk
2 spsk. Piskefløde

2 tsk. rapskimolie
friskkværnet sort peber

Topping:
4 skiver lufttørret skinke: lokal dansk, parma (Italien) eller Serano (Spanien)
 - lægges på bagepapir i 200 grader varm ovn ca. 5 min. til gylden og sprød, hvorefer den lægges på fedtsugende papir (køkkenrulle) og når den er afklet, hakkes den semi-fint
1 bdt. radiser, renses, skylles, tørres – og skæres i tern
1 bdt. purløg, klippes fint

Tilbehør:
ristet rugbrød, evt. som crutons


Fremgangsmåde

Skræl kartofler og selleri og skær dem i tern, kom dem i en gryde med timian, væde, salt og olie.
Lad det koge mørt, ca. 12 min.

Blend (stavblender) nu med lun mælk, piskefløde og rapskimolie, husk at tage timianbuketten op inden du blender!

Smag til med salt og peber.
Ønsker du suppen tyndere, kan du justere med mere væske, efter eget valg.
Du kan også komme en spsk. lys eddike i, eller en sjat hvidvin.