Tilbage til Kogebog - Danske Opskrifter - Tilbage til FORSIDEN

 

Brunkål

Beskrivelse

Og så kom det svar, som vi alle kender: - ’nååå, prutkål….?’. Og det er netop, hvad man forbinder med brunkål, og kålretter sådan generelt, men specielt brunkål, at man får meget luft i maven.

Ikke desto mindre er det en gammel dansk ret, som rigtig mange holder af

 

   

Ingredienser

200 g tørsaltet/gourmet bacon
½ til 1 helt hvidkål, afhængig af størrelsen
1 stort gult løg
½ dl rapskimolie
½ dl rørsukkersirup, Lyles golden, det er den med den grønne etiket og løven fra supermarkedet, Føtex har den
1 spsk tørrede enebær, mases let i morter eller med knivsblad
salt og friskkværnet sort peber
1 spsk Worcestershire sauce, Lea & Perrins, alternativt mørk balsamico eddike


Fremgangsmåde

Kom baconstave/-strimler på en slip-let-pande og steg store dele af fedtet fra, de skal ikke være helt sprøde og færdige, blot gyldne og altså let fedtafsmeltede. Læg dem på fedtsugende papir (køkkenrulle, det specielle fedtsugende papir findes ikke i DK endnu!).

Snit kål og løg fint.

Varm olie og sirup (hæld først olie i decilitermålet, og dernæst sirup’en, så slipper det fint, når du hælder det i gryden.

Kom nu kålen ved sammen med enebær, lidt havsalt og godt med peber. Vend det godt og læg låg på.

Lad retten simre i en time, for svag varme, vend kålen undervejs et par gange. Smag til, og voila

HUSK: rugbrød og sennep som tilbehør