Tilbage til Kogebog - Danske Opskrifter - Tilbage til FORSIDEN |
Copyright © 1996 Danish Zhang. All rights reserved. Revised: november 01, 1996 |
Beskrivelse |
|
|
|
1 kg Oksekød eller lammekød
Marinade
6 dl græsk yoghurt
4 fed finthakket hvidløg
2 tsk spidskommen (stødt)
1 tsk allehånde (stødt)
1 tsk sød paprika (stødt)
1 tsk chiliflager
1 tsk koriander (stødt)
1 tsk kardemomme (stødt)
1 tsk nelliker (stødt)
1 tsk muskat (stødt eller fintrevet)
1 tsk kanel (stødt)
2 stjerneanis (stødt)
2 tsk salt
1 tsk sort peber, friskkværnet
1 citron - saft og skal
Tilbehør
Pitabrød, salat, tomat, agurk, cremefraiche med purløg, chilisauce, humus
1 dag marinade + 30 min tilberedelse
Skær kødet i små, gode mundrette stykker og strimler.
Bland marinaden og bland lammekødet godt rundt i marinaden.
Derefter skal det stå i mindst 12 timer og gerne 24 timer.
Ved tilberedning til aftensmaden – tag kødet op af marinaden med en hulske og
smid det overskydende marinade væk.
På en stor pande i lidt olie steges shawarmakødet i små portioner – det med de
små portioner er temmelig vigtigt, da man ellers kommer til at koge kødet, i
stedet for at stege det.
Så endelig lidt af gangen, som steges og derefter kommes i en serveringsskål.
Server hele herligheden med:
pitabrød
chiliolie eller sriracha
syltede rødløg
salat, tomater, agurk og en skøn creme fraiche dressing med purløg, salt og peber
Shawarma
1 kilo oksekød
Marinade
Ca. 5 dl græsk yoghurt/creme fraiche min. 18 %
3 fed presset hvidløg
1 tsk peber
2 tsk salt
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk stødt nellike
1 tsk stødt muskat
1-2 tsk garam masala
3 spsk Ras el hanout (hvis du kan opdrive det)
Saften af 1 citron
Pitabrød - 8 stk.
300 g mel Tipo 00
200 g durum mel
Ca. 3 dl. vand
spsk. salt
2 spsk. olivenolie
Ca. 15 g. gær
Cremefraiche dressing
1 dl Græsk yoghurt
1 dl cremefraiche 18 %
Salt og peber
En anelse sukker
Citronsaft
Finthakket Purløg
Finthakket hvidløg
Det grønne...
Friske tomater
Argurker
Rå løg
Salat
Tilberedning
Alt efter smag og behag, kan lammekødet kæres i små, mundrette strimler eller lidt større tynde “flager”.
Bland marinaden af de øvrige ingredienser.
Smag til. Den skal være kraftig, krydret og skarp.
Bland kødet i marinaden og lad det stå i minimum 12 timer.
Tag kødet op – kassér overskydende marinade.
Steg nu kødet på en stor, meget varm pande i små portioner, sådan at det steger
og ikke koger. Det vil ryge og syde en del pga. yoghurten – men kødet får en
meget delikat, lidt ru overflade, når marinaden er stegt ind i kødet. Pas på
kødet ikke får for meget!
Skær eventuelt kødet ud med en kniv eller pizzahjul, så det ligner det kød, som
du normalt forbinder med en ægte pita-shawarma fra den lokale.
Lun vandet og opløs gæren deri.
Bland mel, salt og olie sammen med vand og gær i en stor skål.
Ælt det til en smidig og elastisk dej.
Lad den hæve lunt i 3 timer.
Rul derpå dejen ud til en aflang pølse og skær 8 små stykker af den.
Rul dem i hænderne til en bolle og bank dem ud til pitabrød med håndfladen. Pas
på ikke at lave dem for tynde midt på, at de jo skal kunne skæres op.
Opvarm ovnen til 250 grader. Har man en bagesten, kan denne med fordel bruges.
Bag dem i 4 minutter – til de hæver op – derefter vendes de og får ca. 2
minutter på den anden side.
Bland ingredienserne sammen og smag til. Den skal være mild, rund og cremet.
Slut af med at blande lidt fintsnittet purløg i.
Den må meget gerne trække et par timer.
Hvis du har en gammel ketchupflaske (andre dressingflasker kan naturligvis
bruges:), så riv etiketten af, vask flasken og skyld den med kogende vand og
brug fyld din helt egen cremefraiche dressing herpå.