Tilbage til Kogebog - Tilbage til Thailandsk Opskifter - Tilbage til FORSIDEN

Kyling satay med peanutssovs

Beskrivelse:

Satay er kort fortalt en ret som består af kød på pind, serveret med en sauce.
Kødet kan være stegt, grillet eller varmet i ovnen – du bestemmer.

Nogle foretrækker hele stykker kød på pind, mens andre helst vil skære nogle firkantede tern og putte på pinden.
Satay er ikke originalt en thai ret – det kommer fra oprindeligt fra Java regionen i Indonesien. Har du besøgt f.eks. Bali eller andre populære destinationer i Java, så ved du at retten kan fås på de fleste gadehjørner og så til de mest fancy restauranter.

 

   

Ingredienser

800 gr. kylling (vær opmærksom på at kyllingen ryger hurtigt når man spiser satay).
1 rød chili
3 fed hvidløg
2 spsk. fiskesovs
2 spsk. sesamolie (eller bare alm. olie).
2 spsk. sirup
4 spsk. lime
friskrevet ingefær eller lidt friskpresset ingefærjuice

Fremgangsmåde

  • Hvis du ønsker din kylling i tern, så start med at skære kyllingen ud.
    Herefter skræller du din ingefær.
    Rens dine chilier.
    Rens dine hvidløg.
    Hak hvidløg, chillier og ingefær fint i en minihakker.
    Put kylling, chili, ingefær, hvidløg, sesamoli, fiskesovs, sirup og lime i en 4L plastikpose. Lad gerne kyllingen stå i marinaden min. 12. timer.
    Hvis du bruger træspyd til din kylling, så læg dem ligeleds i vand natten over.
    Put kylling på spyd og steg kyllingen på pande, på grillen eller i ovnen. Jeg putter dem tit i ovnen for nemhedens skyld – så kan jeg koncentrere mig om peanuts sovsen. De skal have ca. 20 minutter ved 175 grader. Du får dog de mest lækre spyd hvis de kommer på grillen.

  • Peanutsovs
    Ingredienser:
    2 spsk. kokosolie
    1 lille finthakket løg (skalotteløg er bedst)
    1 fed hvidløg
    1 stor tsk rød karrypasta
    5 – 8 limeblade (alt efter hvor glad du er for smagen af lime)
    2 spsk. soya
    1 spsk. fiskesovs
    Lidt frisk limesaft
    175 ml. kokosmælk (igen – undgå at bruge light, det går ud over smagen)
    3 spsk. store peanutbutter med crunch
    2 håndfulde hakkedes peanuts (du behøves ikke peanuts når du bruger peanutbutter, men de giver god konsistens)
    Opskrift:

    Blend peanuts i en minihakker og hak dem indtil de har den konsistens du gerne vil have. Personligt foretrækker jeg de er semigrove, så man kan mærke de knaser. Men som nævnt behøves du ikke at putte peanuts i. De giver bare en bedre konsistens efter min mening.
    Hak hvidløg og løg fint.
    Herefter putter du kokosolien i en gryde. Varm det op indtil kokosolien er smeltet og er varm.
    Put hvidløg, løg og den røde karrypasta i gryden.
    Svits det i et par minutter inden du putter resten af ingredienserne i.
    Rør godt rundt og lad det koge op. Lad det koge indtil det har den rette konsistens (det skal være så tykt at det bliver hængende på kyllingen)

    Noter:
    Retten fungerer fint som en forret.
    Skal du bruge den som hovedret skal der selvfølgelig serveres noget til.
    Den nemme løsning er at servere ris.
    Det kan dog godt blive lidt kedeligt med ris til da der kun er peanut sovsen til at give risene smag.
    Jeg serverer den tit sammen med min stærke thailanske salat med agurk når det skal være som hovedret.