Tilbage til Kogebog - Tilbage til Thailandsk Opskifter - Tilbage til FORSIDEN

Poh Pia Tod
Thai-forårsruller

Beskrivelse:

Selvom forårsruller ikke er en del af det oprindelige thailandske køkken, så er de forårsrullerne, som flere andre retter, blevet en fast del af thai køkkenet.
De er dog ikke en del af gadekøkkenet, men de findes på stort set alle resturanter.
Forårsruller i Thailand er mindre end dem vi tit får i Danmark.

 

   

Ingredienser

4 – 6 (antallet pr. person varierer alt efter hvilken størrelse du laver dem i)
Ingredienser:

30 stykker frossen forårsrulle dej. (De fås i forskellige størrelser – vi vælger 250 x 250mm.)
1 æg (piskes og bruges til at lukke rullerne til sidst.)
Vegetabilsk olie (til stegning af rullerne)

Fyld:
4-500 gr. kød. hakket svinekød, hakket kalv og flæsk eller hakket oksekød er også godt.
2 spsk. olie (helst uden smag)
3 fed hvidløg
50 gram revet ingefær
2 stk. gulerødder, groft revet
4 forårsløg
100-200 gr. kål (vi foretrækker kinakål, men alm. hvidkål er også godt)
1 håndfuld friske bønnespirer
1-2 røde chilier
Shiitakesvampe eller østershatte (almindelige champignon er også fint)
2 spsk fiskesovs
1 spsk. østerssovs
1 spsk. soya.
2 spsk sukker
Peber

Fremgangsmåde

  •  Bruger du tørrede svampe er det vigtigt at du husker at sætte dem i blød i god tid. Gerne 10 – 12 timer før brug. Har du glemt det dagen før, så kan de blødes op i varmt vand et par timer før brug.
    Har du købt frossen forårsrulledej så start med at tage de ud af fryseren et par timer før brug.
    Start med at klargøre alle grøntsager.
    Chili, hvidløg og ingefær hakkes og puttes i en skål.
    Gulerøderne skrælles og rives groft og sættes til side.
    Forårsløg hakkes fint.

  • Kål skæres i fine små strimler. Det er ret vigtigt at få strimlerne små og fine efter min mening – men de skal ikke hakkes da de gerne må knase lidt stadig.
    Svampene skal renses og hakkes fint.
    Bønnespirerne skylles blot og sættes til side så de kan dryppe af.
    Kødet hakkes i fine stykker.
    Varm din wok eller saute pande op. Olien skal være så varm at den ryger.
    Tilsæt hakkede chili, hvidløg og ingefær. Lynsteg det.
    Kød tilsættes (bruger du f.eks. kylling og rejer, så giv kyllingen et minutter på panden alene inden du kommer rejer på).lynsteges hurtigt inden kylling (eller hakket kød)tilsættes.

  • Rør godt rundt, så det ikke brænder på og/eller sætter sig i klumper (især hvis du bruger hakket kød).
    Tilsæt gulerødder, forårsløg og kål.
    Når grøntsagerne begynder at blive lidt bløde og falder sammen tilsættes bønnespirerne. De skal kun hurtigt vendes i den varme pande.
    Sidst tilsættes fiskesovs, østerssovs, soya og peber.
    Smag på det inden wokken eller panden tages af og sættes til side.
    Tag dejen ud af pakken. Når du skiller dem ad ad, så pas på du ikke får revet eller prikket hul i dejen.
    Placerer dejen på et spækbræt med et hjørne af dejen mod dig selv.
    Herefter tager tager du ca. 1 spiseskefuld fyld og lægger det på dejen. Læg det et par cm. over hjørnet så du har lidt dej at folde med.
    Rul dejen rundt indtil du har rullet halvdelen af dejen (det må godt være stramt rullet).
    Herefter vipper du de to sider ind og forårsrullen rulles en en halv omgang mere.
    Herefter pensler du det sidste stykke af dejen med æg og ruller forårsrullen færdig.
    Placer den på en tallerken med sammenføjningen nedad.

  • Inden du laver de sidste par forårsruller færdig, hælder du olie i din sautepande, wok eller hvad du nu vælger at bruge. Vi hælder kun lige nok olie i, til at det dækker halvdelen af forårsrullen når den bliver lagt i – typisk 1,5 – 2 cm. Det sparer på olien.
    Olien skal varmes god op – gerne omkring 180 grader.
    Herefter puttes forårsrullerne i. Start med en ad gangen indtil du har styr på hvor stærkt det går.
    Placer dem først med sammenføjningen nedad, på den måde får du “lukket” forårsrullen helt.
    Forårsrullerne skal kun have kort tid på hver side – vend dem så snart de er lysebrune og godt sprøde.
    Husk at når de tages af, så placer dem på et par stykker køkkenrulle, så det lige får suget det overskydende olie til sig (det giver også den bedste sprødhed).