Tilbage til Kogebog - Tilbage til Thailandsk Opskifter - Tilbage til FORSIDEN

Gaeng nya
Gaeng med oksekød

Beskrivelse

Gaeng med oksekød (Gaeng nya)Gaeng er en slags stuvning, men det skal ikke forveksles med stuvning i den forstand at retten skal simre i timevis.

Thailandsk mad er bl.a. karakteriseret ved at råvarer ikke udkoges men at de, fordi de ofte udskæres i små enheder, lynsteges eller simrer i en eller anden sauce i ganske kort tid.

I Thailand er man ikke særlig kræsen med fra hvilken del af dyret kødet kommer
Du kan bruge det kød du synes bedst om, men jo ‘dårligere’ kødtype du bruger, jo mindre stykker bør du skære det ud i. Okseklump er et glimrende kompromis og det er brugt som eksempel i denne ret.

 

   

Ingredienser

 ½ kg okseklump
1 ds. bambusskud (Nor mai)
2-3 røde store chili uden frø (Prik chi fah)
1 ds. kokosmælk /olie (Gathi)
6-8 thai-auberginer (Makya)
2 spsk. rød chili pasta (Klyang gaeng daeng)
2 spsk. fiske sovs (Nahm plah)
½ kop basilikumblade (Bai hurapah)
en gryde

Fremgangsmåde

Skær oksekødet ud i aflange strimler på ca. ½ cm. x 5 cm.
Skær bambusskuddene ud i lange tynde strimler.
Rens og skyl thai auberginerne og skær dem i kvarte.
Flæk chilierne og skrab frøene ud.
Skær chilierne i lange tynde strimler.
Tilberedning
Varm gryden op og tilsæt chilipastaen.
Rør rundt med en træske og fordel pastaen over grydebunden.
Tilsæt kokosolien.
Tilsæt oksekødet.
Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen basilikum og rør godt rundt i gryden.
Lad retten simre i ca. 15 min.
Gryden tages af varmen og basilikumbladene drysses i.
Spises som en af flere retter med Jasminris
Tips
Lav Gaeng’en dagen før den skal bruges, så den kan trække i sig selv i ca. et døgn.
Den vil således få en mere sammensat smag og virke mere “fyldig”.