Appelsin (thai: Lok som,
สีส้ม).De thailandske appelsiner er ofte meget
grønne og også meget kernerige. De kan desuden
have meget kraftige hinder, der adskiller de
enkelte appelsinstykker. Men når man finder den
rigtige slags, er der intet, som kan måle sig
med disse citrussmagsbomber. Thaier bruger for
det meste appelsiner til at lave frugtsaft, og
man kan på næsten ethvert gadehjørne finde små
boder, hvor man kan få friskpresset
appelsinjuice, lavet på stedet. Thaiappelsiner
har en tynd skal og frugtkødet er meget saftigt. |
Banan
(thai: Gluay,
กล้วย)Flere typer. Frugtbanan, rød banan,
babybanan og melbanan. Frugtbanan og babybanan
er sødlige og spises rå som frugt. Røde bananer
og melbananer tilberedes enten ved kogning eller
stegning før de spises. Alle bananer er meget
stivelsesholdige. |
Cashew
(thai: Mamuang hinmapahn,
มะม่วงหิมพานต์)Cashew kendes i Asien mest for
sin lille nyreformede nød, som bruges i utallige
sammenhænge. Nødden sidder imidlertid under en
klokkeformet sprød og saftig frugt, hvis
egenskaber ofte overses. Selve frugten
indeholder f.eks. op til fem gange så meget
C-vitamin som en appelsin. Bruges frisk eller i
curries specielt i Sydamerika, hvor planten
oprindeligt stammer fra. |
Cherimoya
(thai: Noinah,
น้อยหน่า)Ujævn, grøn tyk skal med blødt, cremet
frugtkød, som smager som en mellemting mellem
jordbær og ananas. Stammer fra Sydamerika, hvor
den er kendt igennem flere tusinde år. Dyrkes
idag i vid udstrækning i Thailand. Cherimoya er
meget energirig og indeholder en del B- og C
vitaminer. |
Dragefrugt
(thai: Gaomangorn,
แก้วมังกร)Dragefrugten er ikke oprindeligt
hjemmehørende i Thailand, men er ligesom f.eks.
chilien kommet til asien fra Sydamerika i nyere
tid. Den dyrkes nu kommercielt i Thailand og
flere lande begynder at følge efter. Dragefrugt
har ikke meget smag, men ligner en million, med
sin pink, finnede skal, hvide saftige frugtkød
og sorte spiselige kerner. Den minder i
konsistens om kiwi, men er altså ikke så
smagfuld. |
Durian
(thai: Turian, ทุเรียน)Durian er højt skattet i
Sydøstasien, hvor den er omgærdet med en del
mystik. Den grove, piggede skal omgiver en
samling delfrugter, der som modne har en
gennemtrængende lugt. Smagen er sødlig og fad og
ekstremt rig, næsten vammel. Enten elsker man
den eller også hader man den. På grund af den
kraftige lugt er Durian forbudt på mange
hoteller i Asien. |
Granatæble
(thai: Thaptim, ทับทิม)Oprindeligt dyrket i
Mellemøsten findes denne frugt i dag i alle
tropiske egne af verden. Tyk skal, der omgiver
et kammeropdelt indre med mangekernede
enkeltfrugter. Det lyserøde frugtkød er
geléagtigt og smagen let sød til syrlig.
Indeholder et farvestof, der kan være svært at
få af tøjet. |
Jackfrugt
(thai: Kanun, ขนุน)Som ung bruges den som
grøntsag i stuvning (gaeng) På dette stadie har
den smag og konsistens næsten ligesom mørt
kalvekød. Som moden bruges den som frugt. Indgår
i en lang række søde desserter over det meste af
Asien. Spises rå eller som syltet i glas eller
dåse. En af verdens største frugter, der kan
blive op til 1 m. lang. |
Kaffirfrugt
(thai: Lokmaklud, ผลไม้มะกรูด)Nær slægtning til
limefrugten bruges denne meget aromatiske frugt
med nobret overflade bl.a. til at fremstille
velsmagende chilipastaer. Det er kun det grønne
skind, der i tørret og knust form, der benyttes.
Bladene på planten bruges som smagsgiver i
forskellige gaeng-retter og giver et meget
stærkt anstrøg af citrus til en ret. |
Kokosnød
(thai: Maplao, มะพร้าว)Det tørrede frugtkød
bruges til olie, saften af den unge kokosnød (maplao
orn) drikkes, skallen leverer materiale til
redskaber og trækul, den tætte filt, der omgiver
nødden spindes og flettes til tovværk og måtter
og meget mere. Olien, presset fra det hvide
kokoskød anvendes som grundsubstans i stuvninger
(gaeng) og saften (nahm maplao) bruges til at
fortynde samme. Endvidere bruges det revne
kokoskød til at garnere diverse desserter. |
Lam
Yai (thai: Lam Yai, ลำไย)Kaldes
undertiden også “Longan”. Kirsebærstor frugt med
tynd, læderagtig skal, der omgiver et saftigt,
transparent frugtkød, der minder om Lintchi. Som
moden meget sød med en snert af eddikeagtig
syrlighed. Indeholder bl.a. mangan og kobber, og
derfor også letoptageligt jern. |
Litchi
(thai: Lintchi, ลิ้นจี่)Samme type frugt som Lam
Yai og Longgong. Størrelse mellem et kirsebær og
en blomme, med en tynd, hård skal og et lyst,
næsten gennemskinneligt frugtkød med én sten i
midten. |
Longgong
(thai: Longgong, ลองกอง)Samme type frugt som
Lintchi og Lam Yai. Lidt Større end Lam Yai, men
også med en tynd, hård skal og et lyst, næsten
gennemskinneligt frugtkød med én sten i midten.
Longgong er ikke så delikat som de to tidligere
nævnte frugter. |
Mango
(thai: Mamuang, มะม่วง)Mango bruges ligesom
mange andre thaifrugter både som ung, hvor den
agerer grøntsag og senere som moden frugt. Den
unge mango kan rives og bruges i salater,
blandet med chili og limesaft eller den kan
spises med en blanding af salt, sukker og chili.
Som moden frugt spises den blot som den er. |
Lime
(thai: Manao, มะนาว)Lille, grøn citrusfrugt.
Findes som sort uden og med kerner. Har en tynd
grøn skal og et lyst, friskt og oftest saftigt
frugtkød. Hinderne på frugtkødet kan være seje
og grove. Ved at massere frugten først (rul den
rundt under et let tryk med hånden) bliver det
nemmere at presse saft ud af den efter
gennemskæring. Lime bruges både som
smagsforstærker og kødmørner i Thai køkkenet.. |
Mangostan
(thai: Mangkut, มังคุด)En rund frugt på
størrelse med en mandarin. Skallen er sort med
et lilla skær. Selve frugten består af 6-8
saftige, kridhvide delfrugter som har en meget
fin smag. Serveres ofte med den øverste halvdel
af skallen skåret af, så man ser det fine
farvespil mellem mørk lilla og hvid. |
Papaya
(thai: Malagor, มะละกอ)Som ung er den
grønskallet hvidligt frugtkød med konsistens som
en fast squash og bruges ligesom mango i
salater. Specielt papaya salat (Som Tham) som
stammer fra det nordøstlige Thailand og Laos er
kendt. Som frugt er den lys til mørk orange,
blød og saftig. På dette tidspunkt flækkes den
og spises evt. med et par stænk lime- eller
citronsaft. Papaya virker mørnende på kød. |
Pomelo
(thai: Som oh, ส้มโอ)En stor rund eller tykt
dråbeformet citrusfrugt med tyk eller tynd grøn
eller gullig skal. De indre delfrugter er pakket
godt ind i seje hinder, som bør fjernes før brug
af det meget fine og delikate frugtkød. En moden
Pomelo smager sødt med et anstrøg af syrlighed.
Vælg de tungeste og mest tyndskallede frugter… |
Rosenæble (Roseapple) (thai:
Sjumpu, ชมพู่) Lille, frisk og sprød frugt, der
findes i flere farvenuancer. Rød, rosa og
lyserød og lysegrøn. Minder lidt om en
frugtagtig peberfrugt, men giver absolut ikke
indtryk af at være en grøntsag. Det engelske ord
“Roseapple” burde måske hellere hedde “Rosepear”
for frugten har nærmest pæreform. Duften er
æbleagtig og fin. Vokser på træer, der kan blive
op til 12 m høje. Bruges som forfriskende frugt
eller som tilbehør til drinks og kan også bruges
i salater. Frugtens styrke og største
karakteristikum er dens store friskhed og
sprødhed. |
Rambutan
(thai: Ngaw, เงาะ)Dyrkes fortrinsvis i det
sydlige Thailand. Under den tykke børstebesatte
skal findes en hvid, næsten gennemskinnelig
frugt med en sten i midten. Fås af og til i
danske butikskæder ellers i specialforretninger
på dåse. |
Santolfrugt
(thai: Gratorn, กระท้อน)En tyk gul til orange
skal omgiver de fem delfrugter, som er pakket
ind i noget, der minder om bomuld. Frugten
kaldes derfor også for “Bomuldsfrugt”. Bedste
del af denne frugt er den faste del lige under
skallen, og som delfrugterne sidder i. Smagen er
her en mellemting mellem fersken og æble.
Delfrugterne er væsentligt surere, men kan også
spises. |
Stjernefrugt
(thai: Mafyang, ผลไม้ดาว)Også kaldet Carambole.
Bruges ofte som pynt p. gr. af sin form og
smukke gule farve. Skåret igennem på tværs har
frugten som navnet angiver form som en stjerne.
Smager let syrligt. |
Sapodil
(thai: Lamut, ละมุด)Denne frugt er på størrelse
med en avocado. Den har en tynd lysebrun til
mørkebrun skal, saftigt, lidt melet og brunligt
frugtkød og en del sorte, glinsende frø i
midten. Stærkt bitter hvis den ikke er moden. |
Slangefrugt
(thai: Ragahm, ระกำ)Frugtkød og iøvrigt som Lam
yai, men skallen ligner, som navnet antyder
slangeskind. Farven er rødlig til orange. |
Tamarind
(thai: Makham, มะขาม)Oprindeligt fra Tropisk
Afrika, men er nu spredt og dyrkes mange steder
i verden, især i Asien. Skallen kan bruges i
bl.a. curries, som smagsgiver (surt!), men det
er oftest et udtræk af den syltede kerne, der
bruges til at give friskhed og syrlighed til en
lang række retter. Blandet med chili og sukker
bruges den hyppigt som snack eller slik. |
Vandmelon
(thai: Daengmoo, แตงโม)Som vandmeloner i Europa.
Hård, tyk grøn skal med mønster og et
vandholdigt, rødt, løst frugtkød med sorte
kerner i midten. Vandmelon er stærkt
vanddrivende og en af de bedste tørststillere i
et varmt klima. |