Thailandske ingredienser
I det thailandske køkken bruges en lang række unikke ingredienser. Flere af
disse produkter er svære eller måske umulige at opdriver her i landet. Det
bliver dog mere almindeligt at se ingredienser som rambutan, lichee, ingefær,
kokosolie og mango i flere butikskæder landet over. Denne tendens er
stigende og mange af de eksotiske varer vil blive mere almindelige efterhånden
som flere vil efterspørge dem. I de senere år dukket mange etniske
butikker op, som regel bestyret af folk med rødder i lande i Mellemøsten. I
disse butikker, hvor man ofte kan “tinge” om prisen kan man finde flere af
f.eks. krydderrierne. Thailandske ris (Jasminris) kan også ofte købes i disse
butikker.
Størst chance for gevinst får man dog nok i asiatiske special forretninger. De
findes i de fleste større byer, men flest finder du nok i København. Disse
forretninger udemærker sig ved at importere friske asiatiske grøntsager en gang
om ugen eller mere.
Alfabetisk liste
Listen på denne side er langt fra komplet, men man skulle kunne finde
oplysninger om de mest brugte ingredienser i det thailandske køkken og lidt til.
- Auberginer (Makya) I Thailand fås
flere slags auberginer. De er ofte meget mindre end europæiske
sorter og kan være både grønne såvel som lys- og mørklilla. De
grønne er runde og på størrelse med store cherrytomater. Det er
disse auberginer der oftest bruges i stuvninger(gaeng) og
stegte retter(pat). Smagen er ligesom de europæiske
sorter og de kan købes i asiatiske specialforretninger eller
mulsimske grønthandlere. Ærteauberginer (makya puang) er
små, grønne, helt runde og på størrelse med en stor ært. De er
hårde og bruges i flere karryretter(gaeng)
- Basilikum (Bai hurapah,Bai gaplow)
Basilikum findes i to varianter i Thai køkkenet. Sød
basilikum (Bai hurapah)er den mest brugte. Den er
meget aromatisk og minder om en mellemting mellem alm. basilikum
og mynte. Hellig basilikum(Bai gaplow) har en lidt
stærk smag og er ligesom Sød basilikum meget aromatisk.
- Bambus skud (Nor mai) De friske skud
fra bambus fås friske eller syltede på glas. Har en stærk, lidt
sur smag og bruges i stuvninger(Gaeng)
- Bananblomst (Dorg gluai) Blomsten
fra bananpalmer har form som en aflang kegle. Det er egentlig
blomsternes dækblade der bruges i f.eks. salater (Yam)
- Bønnespirer (Thua ngok) Flere slags
bruges, men spirer fra Soya- eller Mungbønner er at foretrække.
- Cardamomme (Krawan) Bruges i
stuvninger(Gaeng) og deserter. Det er frøene og i sjældne
tilfælde bladene der bruges.
- Cashewnødder (Med mamuang hinmapahn)
Nødder med en mild og blød smag. Kommer fra Sydthailand og
Mellemøsten og kan købes i asiatiske eller muslimske
specialforretninger.
- Chili (Prik) Chilien findes i mange
varianter. Små grønne meget stærke (Prik kii nuu), større
grønne eller røde er mindre stærke(Prik chi fah) Egner
sig fortrinligt til både tørring(Prik haeng) og frysning.
Tørrede chili giver retten en smuk rød farve. Tørret chili kan
stødes til pulver (Prik phon).
- Chilipasta (Klyang gaeng, Klyang
panaeng) Kan købes i flere butikskæder samt i special
forretninger i større byer. Har man en morter kan man selv
fremstille sin egen pasta. Der skelnes mellem tre hovedtyper:
Rød chili pasta,(klyang daeng) grøn chili pasta (klyang
khio wahn) og gul chili pasta (klyang lyang). Den
sidste farves gul af farvestoffet fra gukemejerod. (kamin).
Panaeng pasta er endnu en type som kan købes færdiglavet.
Se videoen, der viser dig hvordan du selv kan lave “chilipasta”
- Chilipasta, sød- (Nahm prik phou)
En sødlig mørk pasta lavet på brændte chili og soyabønner.
- Chilisovs, sød- (Nahm djim) En
slags syltetøj, lavet af chili, sukker og syltede hvidløg kogt
ind til en tyk, rig substans. Bruges ofte til dybstegte ting
såsom rejer, forårsruller, blæksprutteringe m.m.
- Citrongræs (Takraai) Den nederste
del af denne græsart er meget aromatisk. Den dufter og smager
som citron, den er mildere. Bruges i utallige sammenhænge og
egner sig fortrintligt til nedfrysning.
- Fiskesovs (Nahm plah)Bruges i Thai
køkkenet ligesom salt i det danske. Der findes næppe ret mange
retter, hvor fiske sovs ikke indgår. Fremstillet af væske,
uddrevet og raffineret af gæret saltet fisk
- Galanga (Hua khaa) Ingefær lignende
rod som bruges frisk, knust(Khaa phon )eller i tynde
skiver(Khaa sot). Findes i to størrelser: Lille(Grachai
)og stor galanga(Kha )
- Glasnudler (Wun sen) Tynde, næsten
gennemsigtige nudler.
- Gurkemeje (Kamin). Roden bruges
frisk (knust eller i tynde skiver). Farver retter smukt gule
- Hvedenudler (Kanom djiin) Meget
tynde nudler fremstillet af hvedemel, salt og vand
- Hvidløg (Gratiem) Indgår i de
fleste thailandske retter.
- Hvidløg, syltet (Gratiem dorng) kan
købes i specialforretninger såvel som alm. dagligvarebutikker
eller du kan lave det selv Syltet hvidløg
- Ingefær (King) Brug den friske
skrællede rod. Betrages som blodrensende.
- Ingefær, syltet- (King dorng)
Ingefær skåret i skiver og konserveret i en lage af salt, vand,
sukker og eddike. Svagt rosa. Som tilbehør til stegte eller
grillede retter.
- Jasminris (Khao hårm mali) Den
bedste ris sort fra Thailand. Risen dufter, når den koges. Flere
kvaliteter. Koges i vand i forholdet 3:2 Bring vandet i kog.
Tilsæt den vaskede ris(Hvis risen skal klumpe sammen skal du
ikke vaske den!) Kog den under låg for svag varme i ca. 12
min. Tag den af varmen og lad den stå med låg mindst 10 min. før
servering.
- Jordnødder (Thua) Brug friske,
usaltede nødder med skal. Bruges i adskillige retter efter at
være tørristet på en varm pande(Thua kua) og evt. stødt
groft i en morter(Thua kua phon)
- Kaffir (Makluud) Kaffirplanten
leverer både blade(Bai makluud), som ofte skæres i meget
tynde strimler samt en citronlignende frugt. Den revne skal(Phiu
makluud) bruges som ingrediens i mange slags karrypasta.
- Kanel (Ob chey) Findes som bark og
i pulverform (som bark holder den aromaen bedst)
- Kinesiske svampe (Hed hårm) Købes
tørrede og opblødes i vand før brug. (Flere forskellige slags
fås i special forretninger, men også af og til i danske
butikskæder)
- Klisterris (Khao nieow) Rissort fra
det nordlige og nordøstlige Thailand. Flere sorter. Risen koges
ikke men dampes og samler sig til en klistret masse. De rå
risengryn kan ristes og stødes i morter til ‘Khao nieow kua
phon’. Dette bruges som krydderi i specielt nordthailandske
retter. Klisterris dampet-. Læg risen i blød i vand et døgn.
Dampes i ca. 10 min. Der røres i risen flere gange under
dampningen.
- Kokosmælk/-olie (Gathi) Mælken,
eller rettere vandet bruges i flere deserter eller drikkes som
den er. Olien (udvindes af kokoskødet) bruges som grundsubstans
i stuvninger.(Gaeng)Det vi danskere i almindelighed
kalder kokosmælk er den klare væske der findes indeni en
kokosnød.(“nahm maplao orn” fra Kongekokosnød eller “nahm
maplao tamadah” fra den alm. kendte kokosnød) Gathi er et
udtryk for flødedannelse, men det stammer ikke fra kokosmælken
men er nærmere olie- og aromastoffer som presses ud af “høvlet”
kokosnød efter at dette er opblødt i varmt vand. Når dette
produkt har stået i en dåse et stykke tid sker der en
“substans-dannelse” og det er denne substans, der kaldes “Gathi”
- Koriander (Pahk chii) De knuste,
tørrede frø bruges i flere slags karrypasta. Frisk koriander(bladene=bai
pahk chii) bruges i utallige retter, både som krydderi og
som pynt. Roden(rahk pahk chii)bruges hakket eller knust.
- Mynte (Bai saranae) Alm. krusemynte
kan anvendes. Bruges i salater og supper
- Nelliker (Kan plou) Bruges hele
eller stødt i morter. (Sydthailandske retter!)
- Palmesukker (Nahm dahn biib) Fås i
runde, hårde blokke i specialforretninger
- Papaya (Malagor) Som ung (hvid
indvendig) bruges den som grøntsag, som moden (orange indvendig)
bruges den som den frugt den i virkeligheden er. Frøene virker
mørnende på kød.
- Peber (Prik thai) Hvid eller sort,
tørret peber. Fås også som frisk og grøn, eller konserveret i
små dåser eller glas. På Thai kaldes den så for Prik thai orn (‘Madagascarpeber’
kan bruges som erstatning)
- Rejepasta (Gaphi) En pastaagtig
substans lavet af mange forskellige fiske- og skaldyrs
produkter. Bruges i stuvninger og indgår som bestanddel i de
fleste karry pastaer. Fås i special forretninger.
- Risnudler (Kuai thieow) Semi
gennemsigtige nudler i flere tykkelser.
- Slangebønner eller Lange bønner
(Thua fahk yao) Meget lange, tynde, grønne bønner som købes
i asiatiske specialforretninger.
- Spidskommen (Yiraa) Ligner alm.
kommen men har en egen karakteristisk smag. Kun frøene bruges.
Opbevares som frø og knuses i morteren når de skal bruges.
- Stjerneanis (Poy kak) Europæisk
anis kan bruges, men stjerneanis fås i mange danske og muslimske
butikker
- Sød soya sovs (Siiew) En sød, meget
tyk soya som bruges til at give en ret et lidt ‘klæbrigt’ præg
- Tamarind (Makhaam) Fås som sød(Makhaam
waan)og sur(Makhaam pleow)frugt af Tamarind træet.
Fås i special forretninger
- Tiger rejer (Gung yai) Flere typer
men f.eks butiks kæden ‘Netto’ forhandler en slags, der er
forkogt og pillede, men med halen i behold. Fås ellers i en
større type som ukogte og med skal i pakninger a ca. 5-6 stk.
Storkøb kan gøres i special forretninger.
- Tørrede rejer (Gung haeng) Små
soltørrede rejer med skal. Fås i special forretninger
- Ægnudler (Bahmi) Tynde gullige
nudler
- Østerssovs (Nahm man hoi) En tyk,
lidt sød sovs som minder om sød soya sovs