Tilbage til Kogebogen | Frugtliste |
Appelsin - Citron -
Æble -
Pære - Banan - Blomme -
Blåbær - Hindbær -
Jordbær - Kirsebær -
Honningmelon -
OlivenOlie - Grapefrugt -
Granatæble - Kamile - Abrikos - Ananes -
Ananaskirsebær -
Avocado
General beskrivelse:
Appelsin hører, som de øvrige citrusarter, til rudefamilien (Rutaceae). Den
stammer antageligt fra det sydlige Kina, hvorfra den er blevet ført vestpå til
Indien og til Sydeuropa, hvor den har været dyrket siden 1400-tallet.
Appelsintræer anvendtes dengang mest som prydtræer, og den første store,
kommercielle plantning af appelsiner i Spanien fandt sted så sent som i
1700-tallet og i Italien først 100 år senere. Appelsinen blev tidligt udbredt
til Amerika, hvor den hurtigt fik stor betydning.
Alle dele af frugten udnyttes. Kødet presses til appelsinjuice, skallens indhold
af appelsinolie bruges til læskedrikke, likører og kosmetik, det hvide lag i
skrællen bruges til pektinfremstilling, og de tørrede rester af ekstraheret
skræl anvendes som foder.
Sundheds faktore:
På grund af appelsiners
høje indhold af C-vitamin, kombineret med en rimelig lang holdbarhed, har
appelsiner i tidens løb været medbragt på sørejser som forebyggelse imod
skørbug.
Appelsinskaller siges at fremme fordøjelsen og virker vanddrivende.
Opbevaring og holdbarhed:
Holdbarhed og ideel opbevaringstemperatur varierer dog afhængig af appelsinsort
og oprindelsesland. Generalt er holdbarheden ca. 2-3 uger ved 2-5°C og 1-2 uger
ved 20°C.
Oprindelse: Musa sapientum L.
Generalt:
Banan hører til pisangfamilien (Musaceae) og regnes for at være en af verdens
ældste kulturplanter. Den har sit hjemsted i det tropiske Sydøstasien, hvor der
stadig findes visse vildtvoksende arter. Herfra har den bredt sig til Afrika og
De Kanariske øer. Spanierne bragte i 1500-tallet bananen med til Amerika, hvor
den fik stor udbredelse i Mellem- og Sydamerika. I Nordeuropa er bananen et ret
nyt bekendtskab, og først for ca. 90 år siden begyndte importen af bananer til
Danmark.
Bananplanten kaldes ofte en palme, men er egentlig en urt, hvor bladene sidder
så tæt sammen, at bladskederne danner noget, der ligner en stamme. I løbet af
ca. ½ år vokser planten til sin fulde højde, som er 4-10 m, hvorefter den samme
år blomstrer og bærer frugt. Høsten foregår ved, at planten hugges om, og de
umodne bananer plukkes af. De grønne bananer modnes kunstigt, når de er fremme i
importlandet, hvorved man bedre kan styre afsætningen.
Sundheds faktoren:
Bananer hører til de energirige frugter. Bananer har et vist indhold af
C-vitamin, B6-vitamin og kalium og har desuden et stort indhold af kostfibre.
Opbevaring og holdbarhed:
Den ideelle opbevaring for bananer er ved 12-14°C. Holdbarheden er meget afhængig af modenhedsgraden.
De umodne
(grønne) kan holde sig 15-20 dage ved 12-14°C og 4-8 dage ved 20°C.
De modne
(gule) bananer kan holde sig 3-6 dage ved 12-14°C og
2-3 dage ved 20°C
Æblet tilhører rosenfamilien (Rosaceae).
De findes vildtvoksende flere steder i verden, og dets oprindelse er derfor lidt
usikker. I Europa findes vilde æbler i form af et lille tornet træ med beske og
sure frugter.
I Vestasien er de vilde æbler store og søde og vokser på et tornløst, buskformet
træ. Ud fra disse former er der meget tidligt skabt et antal sorter, som har
kunnet anvendes til spisebrug.
Allerede i oldtiden dyrkede man i Middelhavslandene et stort antal sorter, og i
det nordvestlige Indien og i Kina er dyrkningen ligeledes af meget gammel dato.
Podning har været kendt i mindst 2000 år.
Klostrene har betydet meget for udbredelsen af æbler i Europa.
Den ældste sortsbeskrivelse stammer fra et kloster i England og er fra 1204.
Senere bragte europæerne æbletræer med sig ved koloniseringen af Amerika. Også
ved senere koloniseringer, f.eks. af Australien og New Zeeland, førte europæerne
æbler med sig og lagde grunden til den store produktion i disse områder.
Der findes et utal af æblesorter, hvor de ældste vi kender i Danmark er Gråsten
fra ca. år 1700 samt nogle sorter fra begyndelsen af 1800-tallet, heriblandt Cox
Orange og McInoch.
Sundheds faktoren:
Æbler hører til de moderat energiholdige frugter. Æbler har betydning for
forsyningen med C-vitamin og har desuden en vis betydning for forsyningen med
vitaminerne E og K samt kostfibre.
Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for æbler er afhængig af sort fra 0-6°C. Holdbarheden er
afhængig af sort og modenhed. I detailleddet er holdbarheden for løse æbler 2-6
uger ved 3-5°C og 1-4 uger ved 20°C. Indpakkede er holdbarheden 1-2 uger ved
3-5°C og 4-7 dage ved 20°C.
Oprindelse: Prunus domestica
Blomme hører til rosenfamilien (Rosaceae) og findes både som spise- og
sveskeblommer.
Opbevaring og holdbarhed:
Den ideelle opbevaring er ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed. Her kan blommer
holde sig i op til 20 døgn
Sundheds faktoren:
Generalt:
Blomme menes opstået engang i oldtiden i Lilleasien ved krydsning mellem slåen
og surkirsebær. Blommer dyrkes i dag over hele verden, dog med Europa som det
mest betydende område. Langt den største del af blommeproduktionen går til
industri, f.eks. til sveskeproduktion.
Oprindelse: Vaccinium myrtillus, Vaccinium corymbosum
Blåbær hører til bøllefamilien (Vacciniaceae). Der findes flere arter af blåbær;
den storfrugtede blåbær, også kaldet amerikansk eller højbusket blåbær,
Vaccinium corymbosum, og den her i landet vildtvoksende blåbær Vaccinium
myrtillus. Bærstørrelsen for de storfrugtede amerikanske blåbær er væsentlig
større end for de vilde blåbær. Desuden sidder bærrene i klaser hos de
storfrugtede, hvilket gør plukningen betydelig lettere. Selve busken er også
større hos de storfrugtede, op til 1,5 m. mod 30-40 cm. for de vildtvoksende.
Blåbær er en flerårig kultur, og der går normalt 3-4 år fra plantning, før der
opnås rimelige udbytter. Til gengæld kam man så høste på dem i 50-75 år.
Sundheds faktoren:
Blåbær hører til blandt de energirige frugter. De indeholder en betydelig mængde
C-vitamin.
Tips:
Tørring:
Blåbær kan tørres i ovnen. Forinden blancheres de i få minutter, så skallen
brister.
Dybfrysning:
Bærrene kan fryses, som de er, eller enten drysses med sukker eller lægges i
lage.
Kryddersnaps:
En bredhalset flaske fyldes med fuldmodne blåbær. Bærrene overhældes med Brøndum
eller fortyndet finsprit til 40 %. Lad snapsen trække i 3-4 måneder, hvorefter
bærrene sis fra. Snapsen er et koncentrat og skal fortyndes.
Oprindelse: Citrus limon L.
Citron hører som citrusfrugt til rudefamilien (Rutaceae).
Citrontræet har sit hjemsted i Nordindien og har været dyrket i flere tusinde år
i Lilleasien og i Kina. Araberne førte citronen med sig til Nordafrika, og
omkring år 1000 kom den til Sydeuropa. Nu dyrkes den i alle verdensdele. I
Europa især i Italien, Spanien og Grækenland.
Citrontræet blomstrer næsten hele året og bærer derfor ofte frugter og blomster
samtidig. Kun i sommerperioden bærer citrontræet normalt ikke frugt, men ved en
særlig dyrkningsteknik, som anvendes i Europa, forsinkes frugtsætningen sådan,
at der også i perioden maj-september kan høstes citroner, de såkaldte ”Verdelli”-citroner.
Den normale høst af citroner i Middelhavsområdet foregår fra september. De
tidlige citroner kaldes her ”Primofiori”.
Sundheds faktoren:
På grund af citroners
høje indhold af C-vitamin, kombineret med en rimelig lang holdbarhed, har
citroner i tidens løb været medbragt på sørejser som forebyggelse imod skørbug.
Citronsaft blandes ofte i is-te. Når saften varmes op, mister den sit indhold af
C-vitamin. Alligevel er varm saft, eventuel blandet i kamillete, ganske virksom
overfor forkølelse. Den virker også febernedsættende og urindrivende.
Tip:
Opbevaring og holdbarhed:
De ideelle opbevaringsforhold for citroner er ved 11-15°C og 85-90 % relativ
fugtighed. Hvis de er umodne, dog ved temperaturer over 14°C.
Gule citroner kan i detailleddet holde sig 1-2 uger ved 11-13°C og under en uge
ved 20°C.
Oprindelse: Rubus idaeus, (Rubus occidentalis)
Hindbær hører til rosenfamilien (Rosaceae). Vilde former af hindbær findes i
Europa, Vestasien og Amerika, og indsamling af bær har været og er stadig meget
almindelig. Dyrkningen af hindbær er kommet til ret sent; således foreligger der
oplysninger fra England om dyrkning i 1500-tallet, men først fra 1700-tallet
findes beskrivelser af forskellige sorter. Dyrkning i større skala skete ikke
før i 1800-tallet, først i USA og senere i Vesteuropa, men så gik det stærkt. I
1898 var der allerede registreret 443 forskellige hindbærsorter.
I Europa er det udelukkende de røde bær, der dyrkes, hvorimod man i USA også har
en stor produktion af sorte hindbær. Disse nedstammer fra en i Amerika
vildtvoksende art, der hedder Rubus occidentalis.
Sundheds faktoren:
Opbevaring og holdbarhed:
Hindbær opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde
sig i ca. 5 døgn. Ved 20°C kan de holde sig i 1 døgn.
Tip:
Kryddersnaps:
Et passende glas fyldes med hindbær – ca. 2/3 fuldt og dækkes med enten Brøndum
eller finsprit fortyndet til 40 %. Snapsen trækker et par måneder og bærrene
filtreres fra . Skovhindbær giver lang den fineste kryddersnaps. Snapsen er et
koncentrat og skal fortyndes. Man kan evt. smage snapsen til med lidt honning.
Oprindelse: Cucumis melo L, Citrullus lanatus
Melon hører til græskarfamilien (Cucurbitaceae) ligesom agurk, asier og græskar.
Begrebet melon dækker over mange forskellige frugter, bl.a. vandmelonen (Citrullus
lanatus), der tilhører en helt anden slægt, men alligevel normalt medtages under
betegnelsen melon.
Melonerne stammer antagelig fra det østlige Indien, hvor de har været dyrket i
årtusinder. Herfra har de bredt sig via Lilleasien til Europa og Afrika. Romerne
kendte meloner, idet de forekommer på afbildninger fra det gamle Rom. Man mener,
at det er Colombus, der har bragt melonerne til Amerika, hvor de er blevet en
betydningsfuld afgrøde. Vandmeloner menes også at stamme fra Indien, men der
kendes vilde former af vandmeloner både i Afrika, i Kalahari-ørkenen og fra
Missisippidalen, hvor indianerne anvendte vandmeloner.
Honningmeloner er mindre end netmeloner og let tilspidsede i enderne. Overfladen
er glat eller langstribet. Visse tidlige sorter er gullige, mens visse sene
sorter er mørkegrønne i skallen.
Honningmeloner:
10-14 dage ved 6-9°C og 85-90 % RF, 3-5 dage ved 20°C og 60 % RF.
Oprindelse: Citrus paradisi
Grapefrugt hører som citrusfrugt til rudefamilien (Rutaceae) og menes at være
opstået ved krysning mellem appelsin og pomelo (pompelmus). Grapefrugten menes
at være opstået i Vestindien, og de første beskrivelser er fra midten af
1700-tallet fra Puerto Rico.
Næsten alle kendte sorter af grapefrugt stammer fra Florida, hvorfra de første
planter kom til Europa så sent som i 1910. I dag dyrkes grapefrugt over det
meste af verden i de subtropiske og tropiske områder, men især USA og Israel er
store producenter.
Grapefrugttræet bliver ca. 5 meter højt og bærer flere hundrede kg. frugt pr.
år. Navnet grapefrugt skyldes, at frugterne vokser i klaser (grape = drue).
Tidligere indeholdt frugterne et væld af sten, men ved forædling er man nu nået
frem til sorter, som er næsten frie for sten.
Frugterne indeholder små mængder af kinin, som er med til at give grapefrugt sin
bitre smag
Betydning for kosten:
Sundheds faktoren:
Grapefrugt hører til de moderat energiholdige frugter og har et stort indhold af
C-vitamin.
Opbevaring og holdbarhed:
Grapefrugt indeholder ikke stivelse i
frugtkødet og kan derfor ikke eftermodne. Det
betyder, at frugten er allermest frisk (moden)
på det tidspunkt, hvor den bliver høstet.
Ved 9-14°C kan frugten holde sig i 2-4 uger
efter ankomsten. Fra plukning er holdbarheden
dog lidt længere og varierer mellem
dyrkningslandene fra 4 uger til 4 måneder ved
korrekt opbevaring. Grapefrugt fra Israel har en
længere holdbarhed end citron og appelsin.
Ved stuetemperatur er holdbarheden kun 1-2 uger.
Kamille rimer på sundhed og helse. Og der findes næppe mange, der ikke på et
eller andet tidspunkt har slupret et krus kamillete eller to i sig.
Kamille er en af de mest kendte planter inden for naturmedicin, men det er nok
de færreste, der ved, at man rent faktisk kan spise plantens smukke blomster.
Anvendelse
kamillete og som de de færreste, der ved, at man
rent faktisk kan spise plantens smukke blomster.
Arten bruges i form af et vandigt udtræk fra de
tørrede blomster som en let og mild form for
desinfektionsmiddel til betændelser i øjne, på
hud og i mund.
Desuden bruges de tørrede blomster som
inhalation ved svær hoste og åndedrætsbesvær.
Endelig bruger mange kamillete som en mild
sovemedicin.
Det her nævnte skal tages som en oplysning om,
hvad folk gør, men ikke som anbefaling af en
medicin.
Modsat til fremstillingen af medicinske
produkter eller tørrede produkter med kamille,
så skal man kun anvende blomstens hvide
kronblade, når planten serveres i fersk form.
Den gule kurvbund er nemlig ikke spor delikat at
få i munden – den er ikke giftig.
Punica granatum
Granatæblet tilhører granatæble familien (Punicaceae). Granatæble stammer
antagelig fra Vestasien, mens findes vildvoksende mange steder. Den menes at
være en meget gammel kulturplante, som efterhånden har mistet noget af sin
betydning. Den har været dyrket i Mellemøsten i årtusinder. I Egypten dyrkedes
den på Kong Ramses IV´s tid, og den omtales i Mosebøgerne. Jøderne betragtede
den som en af det forjættede lands goder.
Granatæblet har givet navn til den spanske by Granada, som stadig er et vigtigt
dyrkningssted for granatæble.
Granatæble er en frugt på størrelse med et stort æble. Skallen er rødlig eller
brun med en fremspringende rest af blomsterbægeret, læderagtig, hård og ru. Det
geléagtige frugtkød imellem de lyse skillevægge er rødt, klart og fyldt med små
hvide kerner. Smagen er syrlig-sød, lidt ribsagtig.
Sundheds faktoren:
Skallen indeholder store mængder garvesyre.
Derfor benyttes et udtræk af skallen til at
garve skind med (de såkaldte saffian-skind). Den
sammentrækkende effekt som garvesyren har bruges
også medicinsk. Af tørrede skaller kan der laves
en urtete, der har en gavnlig virkning i
tilfælde af diarré og dysenteri. Samtidig skulle
man kunne slippe af med orm i tarmsystemet. I
Asien bruges bark og rødder også mod disse orm.
Hvis man også har betændelser, så skulle teen
endvidere virke mod det. Et afkog af rødder,
blade og bark siges at have samme virkning.
Frugtaften, der absolut smager bedre, siges at
være virkningsfuld overfor hoste og feber.
Opbevaring og holdbarhed:
Den bedste opbevaring for granatæbler er ved 0-2°C og 90-95 % relativ fugtighed,
hvor de kan holde sig i ca. 2 måneder.
I en plasticpose i køleskabet kan frugten holde sig i 2-3 uge.
Ved stuetemperatur er holdbarheden kun ca. en uge.
Fragaria ananassa Duch.
Jordbærplanten hører til rosenfamilien (Rosaceae), og frugten er botanisk set
ikke et bær men en flerfoldsfrugt, hvor de små kerner på jordbærret er små
nødder. Det, vi spiser og kalder jordbær, er blomsterbunden, der under
frugtmodningen svulmer op og bliver saftig.
Stamformerne til jordbær kendes ikke. Vilde jordbær findes over store dele af
Amerika, Europa og Asien. I Europa findes stadig vilde skovjordbær, som er den
form, hvorunder romerne kendte jordbær. Indsamling af vilde skovjordbær var
indtil 1300-tallet den måde, man fik jordbær på, men derefter begyndte en avl på
indsamlede planter. I det 17. århundrede begyndte man at anvende en af de vilde
former fra Nordamerika, og først i slutningen af forrige århundrede opstod den
art jordbær, som vi kender i dag.
Denne art er storfrugtet, sød og yderig og er en krydsning mellem
skarlagenjordbær, som stammer fra Nordamerika, og Chile-jordbær fra Sydamerika.
Herudfra findes et utal af sorter, som tilgodeser forskelle i sæson, klima og
jordbund.
I dag avles jordbær over store dele af verden med USA, Polen, Japan og Italien
som de største producenter. I Danmark er jordbærret en af de mest almindelige
frugter. Både erhvervsavl og privatavl af jordbær er meget udbredt og har været
det i århundreder.
Sundheds faktoren:
Jordbær hører til de moderat energiholdige frugter. De har et stort indhold af C
og K-vitamin, af mineralet mangan og af kostfibre.
Opbevaring og holdbarhed:
Jordbær opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed. Holdbarheden er
afhængig af sort, modningsstadiet og høstbetingelserne. Ved 0°C har de ca. en
holdbarhed på 5 døgn, mens de ved 20°C har en holdbarheden på 1 døgn.
Kryddersnaps:
Et passende glas fyldes med jordbær – ca. 2/3 fuldt – og dækkes med enten
Brøndum eller Jubilæum. Snapsen skal trække mindst 1 måned gerne 2, hvorefter
bærrene filtreres fra. Snapsen er et koncentrat og skal fortyndes. Man kan evt.
smage snapsen til med lidt honning. Skovjordbær giver lang den fineste
kryddersnaps
Prunus cerasus, Prunus avium
Kirsebær har været dyrket i Kina i mere end 4000 år. Kirsebær var kendt i den
gamle græske kultur og er bl.a. beskrevet af botanikeren Theophrastes i år 300
f. Kr. De hører til rosenfamilien (Rosaceae) og består af to arter, surkirsebær
og sødkirsebær. Sødkirsebær kaldes i dag også moreller, hvilket oprindeligt var
en betegnelse for de mørke surkirsebær.
Det menes, at de søde kirsebær oprindeligt stammer fra områderne omkring
Sortehavet og Det kaspiske Hav, mens de sure kirsebær stammer fra området mellem
Schweiz og Adriaterhavet.
Sundheds faktoren:
Kirsebær hører til blandt de energirige frugter og har et højt indhold af
C-vitamin.
Opbevaring og holdbarhed:
Op til 14 dage ved 0°C
Kryddersnaps:
Et passende glas fyldes med syltekirsebær og dækkes med Brøndum. Snapsen skal
trække et par måneder, hvorefter bærrene filtreres fra. Snapsen skal stilles til
klaring en uges tid og atter filtreres.
Husk at snapsen er et koncentrat, som skal fortyndes.
Oprindelse: Oliven dyrkes hovedsageligt i de sydeuropæiske lande omkring
Middelhavet, hvor klimaet passer til træets vækstbetingelser. I princippet kan
man dyrke oliven overalt, det ville bare ikke bringe oliven, som kan bruges til
olivenolie.
Grækenland, Italien, Portugal og Spanien er de klart største producenter og
eksportører af olivenolier.
Både frugt og sten indeholder olie, indholdet af olie er dog størst i
frugtkødet. Olivenolie bliver oftest presset af halvmodne og modne oliven.
Presningen udføres først som koldpresning ved lavt tryk, senere ved højt tryk og
til sidst som varmpresning. Olivenolie er forholdsvist tyktflydende. Nogle
producenter vælger at filtrere deres olier så alle de små gryn fra sorteres,
hvor andre vælger at lade den være ufiltreret, da det giver en uklar olie med
kraftigere smag.
Olien fra den første koldpresning af frugtkødet kaldes "jomfruolivenolie” eller
"ekstra-jomfruolivenolie". Ekstra fin jomfruolivenolie forventes at være lavet
af de bedste oliven. Jo mere skånsomt olivenfrugterne bliver behandlet under
plukning og transport, des finere bliver olien.
Der findes mange smags- og duftvarianter alt efter voksested og kvalitet. Man er
derfor nødt til at smage sig frem til dem, man bedst kan lide. Farven kan have
alle nuancer fra lys gylden til mørk grøn. Ved fremstilling af olie af umodne,
grønne oliven får olien et grønligt skær og en ”umoden smag”. Jomfruolivenolie
indeholder flest aromastoffer og smager af mest. En del af smagen er raffineret
væk i de billigere olier.
Olivenolie anvendes hovedsagligt som madlavningsolie. Olivenolie er varmestabil
og derfor velegnet til stegning.
Sundheds faktoren:
Olier har generelt en bedre fedtsyresammensætning end animalsk fedt og
jordnøddeolie, majsolie, nøddeolier, olivenolie, rapsolie, sesamolie,
solsikkeolie, tidselolie, valnøddeolie og vindruekerneolie har alle en god
fordeling af fedtsyrer, idet de indeholder en stor andel enkeltumættede eller
flerumættede fedtsyrer og kun en lille andel af de mættede. Kokosolie består
næsten udelukkende af mættede fedtsyrer.
Nogle planteolier indeholder E-vitamin, dog i meget varierende mængder.
Opbevaring og holdbarhed:
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af
blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde.
Olier i gennemsigtig emballage bliver påvirket af lys al den tid, de står på
butikshylderne. Det, sammen med den relativt høje temperatur i butikken, giver
stor risiko for, at olien tager skade. Det bedste er derfor at købe olier i
f.eks. metaldunke eller mørkfarvet glas. Man skal desuden være opmærksom på
holdbarhedstiden, som også påvirkes af opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at
stille fedtstof mørkt og køligt og køleskabet er en udmærket løsning. Der bør
være låg på olieflasken.
Smør
Oprindelse: Lige så længe, som vi har haft mejeribrug i Danmark, har smør haft
en fremtrædende plads i køkkenet. Den gode smag og de fine brugsegenskaber
kolliderer dog med de knap så gode ernæringsegenskaber. Det betyder ikke, at vi
skal undvære smør, men snarere, at vi skal bruge det med omtanke der, hvor det
virkelig betyder noget som f.eks. på morgenkrydderen eller til den stegte
rødspætte med nye kartofler.
Smør bliver fremstillet ved at kærne fløde, som deler sig i kærnemælk og smør.
For at give smørret den smag, danskerne foretrækker, anvender man syrnet fløde
og tilsætter salt. Fløden er desuden højpasteuriseret, det vil sige opvarmet til
95-105°C i 15 sekunder. Pasteuriseringen dræber bakterier, der ellers kan
ødelægge smagen og nedsætte holdbarheden. Derefter nedkøler man fløden til
henholdsvis 19°C eller 8°C alt efter, om det er sommer eller vinter. Det giver
smørret en ensartet konsistens.
Der bliver produceret smør med forskelligt saltindhold, men usaltet smør udgør
kun en lille del af markedet.
Der går cirka 20 kg sødmælk til et kg smør. Kvaliteten afhænger blandt andet af
årstiden og dyrets foder. Om vinteren er smørret hårdere og blegere end om
sommeren.
Smør består af 80 gram mælkefedt pr. 100 gram, resten er hovedsageligt vand plus
lidt mælkeproteiner og mælkesukker.
Betydning for kosten:
Smør indeholder mange mættede fedtsyrer, som vi ikke bør spise for meget af.
Tip:
Opbevaring og holdbarhed:
Opbevaringen er vigtig for smag og friskhed. Fedtsyrer kan blive ødelagt af
blandt andet lys, varme og luftens ilt, så de bliver harske og mindre sunde. Man
skal desuden være opmærksom på holdbarhedstiden, som også påvirkes af
opbevaringsforholdene. Det er vigtigt at stille margarine og andet fedtstof
mørkt og køligt. Køleskabet er en udmærket løsning. Faste fedtstoffer skal være
ordentligt pakket ind, så lys, varme og ilt udelukkes, og så det undgås, at
produkterne optager smag fra andet mad.
Cognac
Oprindelse: Det var hollænderne som indførte cognac'en. Det hollandske produkt
brandwijn blev så populær, at hollænderne måtte flytte noget af produktionen
udenlandsk - netop til Cognacregionen i starten af det 17. århundrede. De lokale
tog hurtigt ideen op, og så var cognac'en opfundet.
Da regionen i forvejen havde et udbygget eksportnet af andre varer (salt og
vin), så opnåede cognac'en hurtigt en pæn udbredelse. Især i London blev cognac
et "must". Indtil 1850'erne blev cognac'en eksporteret på fade, og tappet i
modtagerlandet. Men så opstod der skel imellem "brun cognac", som var sødet med
brun melasse-sirup og "pale cognac", altså lys cognac som fik for at være af
højere kvalitet - altså VSOP: Very Superior Old Pale. VSOP'en er i alt fald ikke
farvet i så høj grad som den yngre "brune cognac".
Så angreb en lille vinlus phylloxera vinstokkene i 1870'erne, og cognac-regionen
blev kastet ud i sin værste krise. Hele 280.000 hektarer med vinstokke blev
reduceret til bare 40.000 hektarer i 1893, og det var kun de mest uinteressante
vinstokke der overlevede. Resten tog vinlusen sig af. Denne krise blev dygtigt
udnyttet af den skotske whisky-industri, som udfyldte hullet efter cognacen med
blended whiskey, og sådan har det faktisk været siden.
Det var først i 1922 at cognacregionen igen var kampklar, og da de to
cognacgiganter, Hennessy og Martell havde delt verden imellem sig med en 25 årig
pagt (det var nok ikke gået under vor tids EU-bureaukrati), arbejdede cognac sig
langsomt op igen. Cognacregionen slap nådig igennem 2. verdenskrig, og som et
resultat af efterkrigstidens økonomiske opsving i Vesteuropa, Amerika og Asien
oplevede cognac nye tider.
Med sammenbruddet af den asiatiske økonomi og den skotske single malt whiskys
fremdrift finder vi igen cognac-regionen i krise. Flere mindre cognac-bønder
forsøger nu selv af markedsføre deres cognac, og ikke bare overlade det til de
store cognachuse, som også tager sig godt betalt.
Typer
Armagnac
Napolean brandy
VS cognac
VSOP cognac
Forskellige mærker
Alize®
Courvoisier®
Hennessy®
Otard®
Polignac®
Remy Martin®
Prunus armeniaca
Abrikosen kan man altid kende på den dybe fure ned over frugten. Den minder om
en rumpe med to baller. Frugten stammer fra Kina, hvor den har været dyrket i
flere tusinde år. Friske abrikoser kan virke lidt tørre. Det skyldes, at de ikke
eftermodner, når de er plukket. Når abrikoser skal bruges til konserves, fjerner
man skindet med vanddamp eller kaustisk soda. Det får skindet til at trække sig
sammen, så det let løsnes fra frugtkødet. Tørrede abrikoser bruges til friske og
søde marmelader og desserter.
Abrikos stammer sandsynligvis fra det nordlige Kina. Træet findes vildtvoksende
omkring Beijing (Peking). Her har frugten været dyrket i flere årtusinder. Det
er fastslået, at den blev dyrket i Kina allerede i år 2.200 f.Kr. træet blev
senere dyrket i Babylons hængende haver.
Opbevaring
Ved 4-6°C (og 90-95% RF), der nogenlunde svarer til en plastpose i køleskabet,
kan frugten holde sig i højst en uge. Ved stuetemperatur er holdbarheden kun et
par dage. Frugterne er sarte overfor tryk og stød.
Ser man på malerier, fra tiden før Picasso og andre kunstmalere vred arme og ben
af led, vil der ofte være en skål med frugt, hvoraf en ananas udgør 'kronen' på
værket. Ananas har altid fascineret mennesket med sin form og pyntelige værdi.
Der er en grund til, at frugten har stået på bordet i de fineste hjem, for
frugten er et kunstværk i sig selv. Men det er jo sjældent nok med et smukt
udseende. Vi vil også gerne have, at der findes noget godt indeni. Også her
belønner frugten os så det er intet under, at så mange har forelsket sig i
frugternes konge, som den kaldes.
Ananas er en 15-30 cm lang frugt med en bredde på 10-14 cm. Oveni denne længde
skal lægges en bladroset, der kaldes kronen. den kan være 4-20 cm høj.
Variationen er dog store hos denne frugt. Der findes babyananas, hvor disse mål
er stærkt overdrevne. Vægten varierer også fra 600 g til over 2,5 kilo.
Frugtdelens form er normalt cylindrisk. Mange frugter har dog en indsnævring ved
kronen og babyananas er næsten kuglerunde.
Sundheds faktoren:
På grund af frugtens indhold af C-vitamin, er den blevet brugt mod skørbug. Den
anvendes også lokalt mod urinvejslidelser, menstruationsproblemer, indvortes
orme og nervøsitet. Saften kan bruges som ansigtscreme, men kan dog forværre
udslet.
I Sydøstasien troede man tidligere, at ananas kan fremprovokere en abort.
Opbevaring
Ved stuetemperatur er holdbarheden for en moden frugt kun omkring 3 dage.
Physalis peruviana
Når man ser et ananaskirsebær, kan man være i tvivl om, hvad det er. En lille
lampeskærm af pergament eller en lygte af rispapir. I den skrøbelige indpakning
gemmes et sødt og syrligt bær, der smager som en blanding af ananas,
passionsfrugt og tomat. Hylsteret er naturens eget værk og beskytter frugten,
mens den vokser. Når frugten er plukket, har hylsteret ingen betydning.
Ananaskirsebær kan spises, som de er, eller bruges til frugtsalat, marmelade,
frugttærte og som cocktailbær i drinks.
Sundheds faktoren:
I flere lande
bruges plantens blade medicinsk. Der er dog ikke angivet nærmere, hvad de
gavner. I Mexico bruges et afkog af bægerbladene (lygterne) til at kurere
sukkersyge.
I forhold til mange andre eksotiske frugter, har ananaskirsebær en temmelig lang
holdbarhed. Ved 10-16°C kan frugten holde sig i op til 1-2 måneder efter
ankomsten.
Disse forhold kan være svære at lave i almindelige hjem. Det tilrådes derfor at
spise frugterne nogenlunde hurtigt efter køb. De egner sig ikke til opbevaring i
køleskab og bør opbevares i tør luft.
Persea americana
'Er avocado en frugt?', er der sikkert mange, der vil spørge. Ja, avocado er en
frugt, men den adskiller sig væsentlig fra de fleste andre frugter. Den har det
højeste fedtindhold blandt frugter og så indeholder den næsten ingen sukker.
I langt de fleste tilfælde har frugten form som en pære, men den kan også ligne
en agurk eller et æble.
Det gør frugterne i butikken også, fordi de er polerede. En mat skræl er dog
tegn på modenhed. De glatte sorter forbliver grønne med lyse prikker, hvorimod
sorten Hass bliver næsten mørkebrun, mørkegrøn eller mørk violet
Modenhed skal dog konstanteres ved, at frugterne giver efter for et let tryk.
Hårde frugter smager ganske forfærdeligt. Skrællen er læderagtig og 1-3 mm tyk.
Avocado skæres bedst over på langs i to halvdele. I midten er et stort frø (ofte
med 2 kim), der kan udgøre en fjerdedel af vægten. Det er nemt at skære rundt om
frøet, der som regel slipper frugtkødet let og ikke spises med.
Frugten kan nydes/serveres på utallige måder. Det er dog vigtigt at slå fast, at
frugtkødet ikke bør koges eller steges, da det så får en bitter smag. Den halve
frugtskål kan graves ud med en teske. Frugtkødet smager udmærket i sig selv, men
kan tilsættes et hav af smagsstoffer.
Sundheds faktoren:
Frugten bruges forskellige steder medicinsk, men det er ikke nærmere angivet
hvordan. I hvert fald er avocado tit på listen til folk, der er på en diæt. Det
er især for folk med kredsløbssygdomme.
Frugten anbefales også til folk med fordøjelsesbesvær, da frugtkødet har en
afførende virkning. Det skyldes sandsynligvis nogle svage toksiner
(giftstoffer), som findes i frugtkødet.
Opbevaring
Frugter fra varme tropiske områder må ikke opbevares under 10°C, da de ellers
får køleskader. De opbevares bedst ved 10-15°C og har en maksimal holdbarhed på
8 dage.
Ved stuetemperatur er holdbarheden kun 2-7 dage.
Opbevaringen er helt afhængig af graden af modenhed. Når avocado giver efter for
et let tryk, er den moden.
Inden da smager den ganske forfærdeligt.
Citrus
reticulata
Der findes mange, der tror, at
clementin er en helt anden frugt end mandarin. Derfor har den fået sin egen
omtale. Men clementin er en mandarin, der i sin tid blev lanceret som den
kerneløse mandarin. Det er dog noget vås, da nogle sorter af clementin kan
indeholde mere end 10 kerner. Samtidig findes der lækre kerneløse mandariner (satsuma
mandariner), der slet ikke er clementiner.
Farven af en umoden frugt er
mørkegrøn. Ved modenhed skifter frugtens farve til orangegul eller mørk orange.
En frugt kan i størrelse variere fra 3 cm til 8 cm i diameteren. I oktober måned
kan nogle få sorter af clementin være modne uden at skrællen helt har skiftet
farve fra grøn til orange. Dette spiller dog ingen rolle for smagen. Det er især
sorten Bekria, der høstes næsten grøn. Frugten indeholder ikke så meget sukker
som de senere sorter.
Sundhedsfaktoren:
Frugten har et højt indhold af A-vitamin og C-vitamin (ca. 40 mg pr. 100 g) plus
ca. 12 andre vitaminer i mindre omfang. Desuden et betydeligt indhold af
mineralerne fosfor, jern og kalium.
Opbevaring
Ved stuetemperatur er holdbarheden kun omkring 1 uge. Som forbruger er det dog
ikke værd at satse på en længere holdbarhed end en uge, da frugterne kan have
været opbevaret længe undervejs.
Averrhoa carambola
Carambolen kaldes også stjernefrugt. Som et drys fra himlen pynter den på
desserten eller i en drink. Den kan også bare nydes, som den er, gerne med lidt
salt. Men den kan være syrlig på grund af de mange C-vitaminer. Det bedste
tidspunkt at spise frugten på, er lige når spidsen af hver kant bliver brun. De
brune kanter er ikke et tegn på, at frugten er dårlig. Tværtimod. Stjernefrugten
bruges som medicinsk middel mod bl.a. feber og for højt blodtryk. Den er også
kendt som et godt middel mod tømmermænd.
Sundhedsfaktoren
Carambole er kendt
som et godt middel mod tømmermænd. Saften bruges også som et febernedsættende
middel. Kineserne i Sydøstasien bruger frugten som modgift mod et for højt
blodtryk. I Malaysia bruges et afkog af bladene mod udslag på huden.
Opbevaring
Ved 5-10°C kan frugten holde sig
i ca. 3 uger. Frugter sendt med container har en holdbarhed på 7-10 dage efter
ankomst,
Ved stuetemperatur er holdbarheden kort. Hvis længderibberne er brune, er
frugten spiseklar og bør spises rimeligt hurtigt derefter.
Durio zibethinus
Durian er den mest populære frugt i Sydøstasien. Men den vil næppe få en plads i
det danske køkken, da den lugter forfærdeligt
–
som en blanding af terpentin og gammel ost. Malayerne siger, at den stinker som
helvede - men smager som paradis. Frugtkødet er blødt og cremeagtigt og minder
om sød vanillebudding. Enten kan man lide den eller også kan man ikke fordrage
den. I Sydøstasien spises den, som den er, eller bruges til chips. Det siges, at
de, der spiser durian, får større lyst til erotik.
Sundhedsfaktoren
Lokalt laves der
et udtræk fra blade og rødder til helbredelse af febersygdomme.
Frugten siges at have en gavnlig virkning på lysten til det erotiske (og
ydeevnen).
Ak ja! - forsøget er da i det mindste mere harmløst end pulveriseret næsehorn.
Efter åbning bliver segmenterne harske i løbet af 36 timer.
Den ideelle opbevaring er ved 4-6° C (maks. 8° C).
Under disse forhold kan man opbevare en durian i minimum 3 uger og i heldigste
fald 7-8 uger.
Andre oplysninger siger, at man kan opbevare durian ved 15°C i op til 3 uger.
Hvis segmenter af durian lynfryses, kan de holde deres smag i 3 måneder.
Hylocereus sp., Lemairocereus sp., Acanthocereus sp. m.m.
Dragon fruit kaldes også rød pitahaya og pink pitahaya. Med sit specielle ydre,
er det en frugt, der vækker nysgerrigheden hos de fleste. Om frugten så er smuk
eller ser underlig ud, er op til hver især at afgøre. Men dekorativ, det er den
på ethvert bord og det forstærkes ekstra, når man kan se frugtkødet indeni!
Skindet er blødt, fast og læderagtigt. Det spises ikke med, men slipper let
frugtkødet.
Skæres frugten over, vil man første gang blive meget overrasket. Det røde skind
har en tykkelse på 3-6 mm. Det omgiver så et kridhvidt, pink eller rødbederødt
frugtkød fyldt med små sorte frø. Nogle gange er farvespillet så kraftigt, at
man nærmest skulle tro, der var tale om syntetiske farver men de er altså ægte
nok. Man kan næsten høre dunk fra musik og se spejlkuglen rotere på diskoteket,
når man betragter disse skiver.
Frugtkødet er blødt, sprødt og meget saftigt. Alligevel smelter det på tungen,
som man siger. De utallige sorte frø spises med. Man skal lige være opmærksom
på, at de virker lettere afførende. Hvis man ønsker en kraftig effekt, skal man
bare tygge grundigt på frøene. Indeni findes nemlig et stof der sætter gang i
processen. Skal man holde en sammenkomst med mange mennesker og kun har et
enkelt toilet, bør man nok overveje at begrænse antallet af frugter.
Smagen i dragon fruit er nærmest neutral. Den er svagt sød og en anelse syrlig.
Dette kompenserer frugten så ved at have en fin næringsværdi og en meget høj
pynteværdi.
Som udgangspunkt kan pitahaya holde sig i 12 dage efter ankomst. Det gælder
uanset om frugterne opbevares i køleskab eller ved stuetemperatur. Grønne
frugter fra eventuelt Guatemala har en længere holdbarhed. Dækskællene skal
helst have røde og/eller lysegrønne farver. Når skindet begynder at rynkes og
skællene bliver brune, er frugten ved at blive overmoden.
Phoenix dactylifera
Det vil være yderst få mennesker herhjemme, der ikke kender en daddel. Man ser
straks en lille flad æske med brune klistrede frugter for sig. Tæt derved kan
der være kravlenisser, nødder og andet godt, der høre julehyggen til. For os er
daddel nemlig lig med jul. Dette mønster er dog efterhånden ved at blive brudt.
Mange har efterhånden set daddelpalmen under sydligere himmelstrøg, dog som
regel uden daddelklaser.
Daddel er selvfølgelig også de flade, klæbrige brune frugter i en æske, som vi
har kendt i mange år. De er såmænd ganske udmærkede. Men nogle gange kan man
godt undre sig over, hvorfor de er blevet dyppet i glucose-sirup, så man er nødt
til at vaske fingre bagefter. Det skal dog siges, at der ved de såkaldte tørrede
dadler ofte vil trænge noget sukker ud af frugten under tørringen.
Fra naturens side er daddel en aflangt oval, nærmest cylinderformet frugt. Den
tørrede daddel, som vi har kendt længst, er 3-5 cm lang og 1,5-2 cm i
diameteren. Friske dadler, som er et nyere produkt, tilhører andre sorter af
daddel og bliver indtil 10 cm lange og ca. 2,5 cm i diameteren. Overfladen er i
starten jævn og glat, men bliver hurtigt rynket (nærmest som svedsker). Farven
varierer alt efter sort fra gyldent gul til rødligt brun. Nogle af de friske
dadler bliver endda næsten sorte. Skindet får ofte et glasklart skær over sig og
virker gennemsigtigt. I stilkenden kan der eventuelt sidde en lille hætte
(blomsterrest) tilbage.
Indeni kan man hos friske dadler se, at frugtkødet er næsten hvidt. Hos tørrede
dadler har frugtkødet næsten fået samme farve som skindet eller en anelse
lysere. I midten på langs af frugten ligger et benhårdt frø, der ikke spises
med. Frøet er omgivet af et sølvskinnende hindeagtigt lag.
Friske dadler kan laves til konfekt ved at erstatte stenen med nødder, nougat,
smuttede mandler eller marcipan. Derefter dyppes de i chokolade og drysses
eventuelt med kokosmel.
Friske udstenede dadler kan fyldes med ost og bruges til spid på grillen (evt.
rullet ind i bacon).
Dadler kan koges til kompot eller laves til creme.
Sundhedsfaktoren
Daddel er et
gammelkendt middel mod forkølelse. Frugtens skind fremmer fordøjelsen.
Opbevaring
Ficus carica
Holdbarheden for en frisk figen er ret kort. Den opbevares bedst ved 0-4°C ).
Under disse forhold kan figner holde sig 1-2 uger.
I et almindeligt køkken er det svært at skabe disse forhold. Men opbevares
frugterne i en plasticpose i køleskabet, kan de holde sig i nogle dage.
Tørrede figner har en længere holdbarhed, da det høje sukkerindhold konserverer.
Ved 7°C og 60%RF kan fignerne holde sig i nogle måneder.
Prunus persica
Alle
kender udseendet af den dunede frugt med det saftige frugtkød. Alligevel vil det
nok komme bag på de fleste, at der findes omkring 3.000 forskellige sorter af
fersken, der igen kan gøre det lidt svært at give en nøjagtig beskrivelse af
frugtens udseende, størrelse og smag. Blandt disse sorter findes også de hårløse
med glat skind, nektarinerne. Disse bliver dog omtalt som nektarin, da mange
sikkert vil opfatte nektarinen som noget helt andet end fersken.
Opbevaring
Ved 0°C kan frugten holde sig i 3 uger efter høst.
Ved 2-4°C , der nogenlunde, men ikke helt svarer til en plastpose i køleskabet,
kan frugten holde sig i højst en uge.
Ved stuetemperatur er holdbarheden kun et par dage.
Gul Kiwi
Grøn kiwi
Actinidia chinensis
Den gule kiwi er en glædelig nyhed for alle, der elsker den almindelige grønne
kiwifrugt. Hvis man ikke er særlig begejstret for den almindelige, så bør man
give denne frugt en chance. Frugten synes nemlig at tiltale både folk, der
elsker den grønne frugt og så dem, der har indvendinger imod den!
De fleste kender udmærket godt udseendet af en kiwi. Det er en lille afrundet
cylinderformet frugt med små brunlige hår, der giver en filtet overflade. Den
gule kiwi adskiller sig fra den grønne ved at have en lille 'tud' og så har den
et glattere skind med færre hår. Den bliver 5-8 cm lang, hvorimod diameteren er
ca. 4 cm. Frugten kan minde om en lysebrun snørrepung.
Frugtkødet er blødt og meget saftigt. På grund af et stort indhold af C-vitamin,
bliver det ikke misfarvet, hvis frugten er skåret ud. Smagen er sød og syrlig
med den specielle kiwiaroma. Den beskrives hos den gule kiwi som en blanding af
melon, fersken og citrusfrugter. Der er cirka dobbelt så meget sukker i den gule
kiwi sammenlignet med den grønne. Umodne frugter kan udmærket spises. De er en
anelse mere syrlige. En moden frugt giver efter for et let tryk og mærker
blødere end grøn kiwi.
Gul kiwi har visse medicinske egenskaber. For det første er indholdet af
C-vitamin så højt, at man mindst skal spise 2 appelsiner for at få den samme
mængde som i en gul kiwi. Dette forhindrer skørbug og forebygger forkølelse.
Sammenholdt med det høje niveau af E-vitamin plus andre kemiske stoffer, findes
der mange antioxidanter i kiwi. Derved styrkes kredsløbet. Kolesteroltallet
daler og hjertet styrkes.
Frugten fremmer fordøjelsen både ved, at protein i maden nedbrydes bedre og ved
at frugten virker svagt afførende.
Opbevaring
Efter høst kan kiwifrugten holde sig i 6 måneder, hvis de høstes lige før
modenhed og temperaturen er 0°C).
Ved stuetemperatur kan let modne frugter holde sig 7-10 dage. Disse oplysninger
vedrører den grønne frugt. Man mener, at den gule kiwi er mere sart og derfor
generelt har en kortere holdbarhed.
Hvis man har umodne og syrlige
frugter, skal man lægge dem ved æbler. De afgiver gassen etylen, der sætter gang
i modningen og frugterne er modne i løbet af 24 timer.
I Nordeuropa er kvæden næsten glemt. Men det er egentlig synd, for det er en god
frugt. Den minder om en hård pære. Kvæden dyrkes mange steder i Asien og
Sydeuropa. Kvædemarmelade er populær, og det siges, at den er stamfader til
alverdens marmelade. Frugtens søde, syrlige og eksotiske smag træder tydeligt
frem, når frugten koges, dampes eller bages. Kvæden var populær i oldtiden og
middelalderen og brugt som symbol på frugtbarhed. I 1700-tallet sagde man, at
de, der spiste kvæder, fik kloge børn.
Kvæden er en besynderlig frugt med en flere tusinde års kulturhistorie bag sig.
Den havde sin storhedstid i oldtiden og middelalderen, men er i øjeblikket noget
ukendt på vore breddegrader. Der er dog noget, det tyder på, at frugten ikke har
sunget sit sidste kvad. I efterårsmånederne er den begyndt at dukke op i
specialbutikkerne.
Sundhedsfaktoren:
Lægges frøene i vand, svulmer de op og afgiver en masse slim. Førhen blev dette
slim anvendt til mange formål især af kvinder. Tidligere var solbrun hud ikke
særlig ønsket blandt kvinder. Slimen blev smurt på huden for at tage den værste
kulør. Uregérligt hår blev også kureret med frøslimen.
Opbevaring
Cocos nucifera
Er der noget, der kan få folk til at sukke længselsfuldt, så er det billedet
af en kridhvid sandstrand, sol, blå himmel, grønt eller azurblåt hav og så de
svajende kokospalmer. Ligesom daddelpalmen er symbolet på oase og ørken, så er
kokospalmen i folks øjne lig med det bedste fra troperne. At kokospalmen også er
en plante, der kræver store mængder af regnvand endda fordelt over hele året det
gider vi ikke at høre om. For i paradis er der sol og sommer året rundt.
For mange rejsende i troperne har en af de rigtige eksotiske oplevelser
netop været at sidde med en kokosnød, hvori der er hakket et hul og stoppet et
sugerør ned. Når man drikker den næringsrige saft, bliver den evige varme
pludselig til at holde ud og samtidig kan man være sikker på at få en væske, der
ikke er inficeret og sender en på utallige toiletbesøg.
Det er netop på grund af denne slags kokos, der også kaldes for en
drikkekokosnød, at kokos er medtaget under eksotisk frugt. For egentlig er
kokospalmens frugt, kokosnødden, ikke en spisefrugt i almindelig forstand. Hele
planten spiller så stor en rolle for den lokale befolkning, at den mange steder
kaldes for livets træ. Også for landenes eksportindtægter spiller kokos en uhyre
væsentlig rolle, men også her er drikkekokosnødden en fosvindende lille ting
sammenlignet med langt vigtigere produkter som kopra (kokosolie), kokosmel og
fibrene til måtter, reb og tæpper.
Det skal slås fast med det samme, at kokosnødden ikke er en nød, men derimod
en stenfrugt. Den mørkebrune kugle med den hårde, lidt trævlede skal, som vi
kender, er heller ikke frugten. Det er stenen i frugten, som er omgivet af et
tykt lag, skrællen.
Den hele frugt er oval eller hjerteformet med en diameter på 12-15 cm. Der
findes dog store kokosnødder, der kan veje op til 2,5 kilo. Overfladen er jævn,
læderagtig og vandfast (p.g.a. et voksagtigt lag). På langs af frugten kan der
gå nogle svage kanter og spidsen modsat stilkenden kan have en lille knop, så
frugten kan minde om et kvindebryst. Farven er normalt lysegrøn, eventuelt med
lysebrune prikker, striber eller felter, men kan også være helt lysebrun. Der
findes endvidere er variant af drikkekokosnødden, kaldet king coconut, med en
orangegul farve. Den er som regel lidt mindre end de grønne frugter.
Selve frugtkødet er en trævlet skræl, der ligger lige under det tynde skind
og absolut ikke kan spises. Det er dette fiberlag, der bruges til tov, tæpper
osv. Den tykke skræl, der udgør mindst halvdelen af frugten, er hvid hos
drikkekokosnødder, fordi de høstes umodne. Hos modne frugter er den brun og
meget, meget trævlet. Skrællen omgiver den mere kendte sten, som mange
fejlagtigt tror er frugten. Stenen består yderst af en 5-8 mm tyk skal, der er
brun, trævlet og meget hård. Hos drikkekokosnød er skallen dog ikke udviklet
færdig.
Når nødderne begynder at spire, dannes der et svampet væv i hulrummet i midten.
Der kan laves marmelade eller frugtsalat af dette væv, som siges at have
medicinske egenskaber.
Opbevaring
Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen af drikkekokosnødder.
Holdbarheden er kort og det tilrådes at drikke saften og spise den geléagtige
frøhvide hurtigst muligt.
Ved 0-2°C kan de brune kerner (kokosnødder) holde sig i ca. 1-2 måneder efter
ankomsten. Nødderne skal helst opbevares luftigt.
Undgå brune kokosnødder,
hvor skallen har revner eller hvor man kan se beskadigelser eller en hvid spire
i de 3 øjne (spirehuller).
Diospyros kaki
Kaki er en ny frugt i danske forretninger. Den har længe været populær
omkring Middelhavet, hvor den spises, når den er overmoden. Kaki serveres ofte
som dessert. Den ligner en tomat, men smager som en sød abrikos. Frugtkødet er
næsten flydende med gode vitaminer. Derfor er kaki en frisk og sund dessert.
Kakitræet er robust, og i plantagerne bruges næsten ingen sprøjtemidler. Men de
modne frugter kan let kan revne og splatte ud. Derfor bliver den behandlet meget
varsomt, når den eksporteres.
Opbevaring
Ved servering bør kaki
have rumtemperatur.
Euphoria longan
eller Dimocarpus longan
Denne lille longan-frugt syner ikke af meget. Men bag den brune skal finder
man en dejlig hvid, gul eller rød frugt. Frugten kan spises frisk, i frugtsalat,
til is eller i en ret med fjerkræ. Longan stammer fra det sydlige Kina. Træet
stiller store krav til klima og jordbund for at kunne trives. Mange insekter
holder af frugten, som derfor sprøjtes. Når frugterne hænger på træerne, pakkes
de desuden ind i store net. Ellers bliver de plyndret af flagermus, som kommer
om natten i store flokke for at spise de aromatiske, friske frugter.
Denne lille frugt, der er på størrelse med en hasselnød, ser ikke ud af så
meget. Men inde bag den brune skal gemmer der sig en fortræffelig smag. Frugten
er 1,5-3 cm i diameter og næsten kuglerund. Frugten sælges ofte i et bundt, hvor
stilkene er med. Støder man på disse små kugler, er det en fornuftig ting at
købe en håndfuld eller to!
Longan er ikke så sød i smagen som litchi og rambutan, men til gengæld er
smagen mere aromatisk. Samtidig siger eksperter, at smagen faktisk ikke
forandres ved opvarmning til konserves eller i madlavningen. Andre mener dog, at
frugten som konserves er en dårlig erstatning for den friske frugt. Alle er dog
enige om, at frugten egner sig bedre til konservering end litchi og rambutan.
Frugten kan nydes frisk. Men den smager ekstra godt afkølet og strøet med
lidt sukker. Det kan også være vanille- eller kanelsukker.
Frugten har et ganske højt indhold af mineralerne jern, kalcium og fosfor plus
A-, B-vitaminer samt C-vitamin (8 mg pr. 100 g).
Sundheds faktoren:
Både frugtkød og frø anvendes medicinsk på forskellige måder. Bladene indeholder
stofferne quercetin og quercitrin, som har medicinske egenskaber. I kinesiske
urtebutikker forhandles både blomster og blade. I øvrigt bruges frøene også som
shampoo på grund af indholdet af saponin.
Opbevaring
Efter plukning kan longan ved 2-6° C holde sig i 1-2 uger.
I køleskab kan man have frugten i en plasticpose i op til 1 uge.
Ved stuetemperatur er holdbarheden kun 1-2 dage.
Litchi chinensis
eller Euphoria litchi
Kineserne er vilde med litchi, og det er forståeligt. Frugten er sød og
frisk, den er smuk og dufter dejligt. Men det er en dyr frugt, der kræver hårdt
arbejde. I Kina har man dyrket litchi i flere tusinde år. En af de gamle kejsere
var så glad for sin hofdame, Lee Chee, at han plantede et duftende litchi-træ
for at behage hendes fine næse. Derfor kaldes lichi også kærlighedsfrugt. Litchi
spises frisk og bruges til is, ost, ris, fjerkræ og fisk. Hvis man serverer en
drink, er det en god idé at bruge litchi som pyntebær.
Denne frugt er umådelig populær i Det fjerne Østen, især blandt kineserne.
Det er nemt at forstå, for den lille elegante frugt er meget velsmagende. Selvom
frugten har været dyrket i et par tusind år, så er det først de senere år, at
den er dukket op herhjemme.
Litchi er på størrelse med en blomme (3-4 cm). Skallen er ru og læderagtig
med små knopper, der kan minde lidt om vorter. Det er en smuk lille frugt med en
rød farve, der hurtigt efter plukningen bliver brunlig. Skallen kan let pilles
af. Frugtkødet er geléagtigt eller glasagtigt hvidt med en krydret frisk smag,
der både er sød og syrlig. Det omgiver et frø, der ikke bør spises.
Litchi fås både som frisk frugt og konserves. Den friske frugt smager
fortrinligt og passer fint sammen med andre frugter, ost, ris, fisk og fjerkræ.
Litchi passer godt både i frugtsalater og andre salater. Den anvendes ofte
(ligesom rambutan og longan) som 'pyntebær' i drinks, cocktails og andet.
Sundheds faktoren:
I gamle dage brugte man i Kina kernen som smertestillende medicin. Frugten,
kernen og skallerne bruges endnu i dag i traditionel medicin. Afkog af rødder,
bark og blomster bruges som gurglevand.
Opbevaring
Jo rødere eller violet en litchi er, desto mere frisk er den. Den bliver dog
hurtigt lys brun uden at være blevet dårlig. Derfor kaldes den i Tyskland også
for kinesisk hasselnød. Hvis den er mørke- brun, skyldes det ofte køleskade.
Hvis litchi holdes ved 2-6° C kan den
holde sig i 2-6 uger. I køleskab kan man have frugten i plasticpose i op til 2
uger.
Ved stuetemperatur er holdbarheden 3-4 dage.
Citrus aurantifolia og Citrus latifolia
Tropernes citron kunne denne frugt passende kaldes, da den dyrkes alle de
steder, hvor det er for varmt for citronen. Først kendte vi den fra bartenderens
flasker på hylden eller som en skive i en avanceret cocktail. Nu ligger frugten
jævnligt i butikkerne, men den behøver ikke nødvendigvis at komme fra et tropisk
land.
Der findes små 'limefrugter' med navne som calamondin, calamansi eller musk
lime. Her anvendes saften nogenlunde på samme måde som mere almindelig lime. Så
kan man også især i Asien støde på en grøn lime med en meget ujævn overflade,
kafirlime. Her anvendes saften ikke, men derimod skræl og blade. Disse frugter
er omtalt under rudefamilien.
Den lime, man finder i butikkerne, er normalt 4-5 cm i diameter.
Frugtstørrelsen varierer dog fra 3 til 6 cm. Formen varierer mellem kuglerund,
ægformet og pæreformet. Ved ankomsten er frugten som regel mørkegrøn og
halvblank. Ved modenhed er frugten lidt lysere grøn og næsten skinnende blank.
Senere kan frugten nå at få gule felter eller endda blive gul. Når frugten er
gul, betegnes den som overmoden og så har den en ringe smag.
Sundhedsfaktoren
På grund af frugternes høje indhold af C-vitamin, kombineret med en rimelig lang
holdbarhed, har lime i tidens løb været medbragt på sørejser som forebyggelse
imod skørbug. Lime betragtes som god for det almene velbefindende og som
forebyggelse imod forkølelse.
Opbevaring
Lime indeholder ikke stivelse i frugtkødet og kan derfor ikke eftermodne. Det
betyder, at frugten er allermest frisk (moden) på det tidspunkt, hvor den bliver
høstet.
Ved 8-10°C er holdbarheden i alt 6-8 uger. Presset saft kan opbevares ganske
længe i køleskab.Ved stuetemperatur er holdbarheden kort især på grund af
udtørring.
Garcinia mangostana
Mangostan er en næsten kuglerund frugt på størrelse med en stor tomat eller
en lille appelsin. Den er ca. 4-7 cm i diameteren. I Sydøstasien kan frugten dog
blive op til 10 cm. Frugten flader en anelse ud i begge ender. I stilk-enden
sidder, foruden stilken, fire buede bægerblade. Jo grønnere de er, desto
friskere er frugten. Farven på skallen kan variere fra brun over rødbrun til
mørk purpurfarvet. På markeder i troperne kan der være pletter på skallen. Det
er en naturlig mælkesaft, der nromalt fjernes ved eksportfrugter.
Skallen er læderagtig, næsten træagtig, og indtil 9 mm tyk. Det kan lade sig
gøre at trykke sig ind til frugtkødet med fingrene. Men den bedste og mest
pyntelige måde er, at skære frugten over langs 'ækvator' af frugten og så trække
de to låg fra hinanden. Derved kommer de snehvide eller elfenbenshvide segmenter
til at ligge smukt i det ene låg. Man skal lige være opmærksom på, at der kan
løbe lidt purpurfarvet saft ud af skallen, når den skæres over. Hvis det kommer
på tøjet, er det næsten ikke til at få af.
Mangostan er først og fremmest en frugt, der bør nydes frisk og let afkølet.
Der er endog mennesker, der mener, at det grænser sig til blasfemi at spise
frugten sammen med andet, da frugtsmagen er så fuldendt i sig selv.
Det spiselige frugtkød er ligesom hos f.eks. rambutan en opsvulmet frøkappe.
Forskellen ligger i, at frøet hos mangostan faktisk slet ikke er et frø i normal
forstand, da det ikke er dannet ved bestøvning
Sundheds faktoren:
Skallen har en bitter saft, der indeholder ca. 10% tannin (garvesyre). Den bør
absolut ikke spises. Men i Sydøstasien laves et afkog af skallen, der efter
sigende virker mod diarré og sænker feber. Tanninen bruges til at garve læder.
Farven i skallen er
vanskelig at fjerne, hvis den kommer på tøjet. Netop derfor bruges skallerne til
naturfarvning af stof og fibre. Det giver en sort farve.
Opbevaring
Ved 4-6°C kan frugten holde sig i op til 7 uger efter ankomsten. I en
plasticpose i køleskabet kan frugten holde sig i ca. 3 uger.
Ved stuetemperatur er holdbarheden kun ca. 5 dage. Opbevaring i køleskab er
langt bedre.
Frugternes konge, som mango kaldes, er den næst vigtigste frugt i troperne
efter banan. Derfor kan det måske undre, at man først de senere år har set
frugten på hylderne herhjemme. Det skyldes dog frugtens korte holdbarhed. Først
med nutidens effektive transportmetoder er det lykkedes at få denne 'superfrugt'
til Europa. Af en eller anden grund, er der mange, der tager lidt afstand fra
mango, første gang de smager den.
Frugten varierer meget i størrelse og udseende. Alligevel er den let at kende.
Formen kan være rund (æble- mango), oval, pære- eller nyreformet. De fleste er
mest nyreformede med en buet spids.
En umoden frugt er altid grøn, men en moden frugt kan også være grøn, gulgrøn,
orangegul, rødgrøn, rød eller violet plus diverse kombinationer af disse farver.
Importerede frugter er som regel gule
eller rødkindede. Størrelsen på disse frugter varierer mellem 5-10 cm i bredden
og 10-18 cm i længden med en gennemsnitlig vægt på 300 g.
I dyrkningslandene er variationen endnu større (100 g til 2 kilo). Her kan
frugterne blive 30 cm lange!
En god mango er både syrlig og sød. Umodne mangoer har et højere indhold af
C-vitamin og er derfor mere syrlige. Det gælder derfor om at nyde frugten inden
den bliver alt for moden. Ved modenhed forstås, at frugten giver efter for et
let tryk og begynder at udsende en karakteristisk duft af mango.
Frugten har et højt indhold af C-vitamin (14-62 mg pr. 100 g) og
B-vitaminer. Blandt samtlige frugter har mango det højeste indhold af A-vitamin.
Indholdet er halvt så stort som i gulerødder, men er langt mere let tilgængeligt
end i gulerødder, der har stærke cellevægge.
Desuden et højt indhold af mineralerne fosfor, jern og kalcium. Frugten
betragtes derfor som en vigtig del af kosten i mange tropiske lande.
Sundheds faktoren:
Et udtræk af bark, stamme, blade og umodne frugter har vist sig at have en
antibiotisk effekt. Afkog af frøet samt tørrede blade og bark bruges medicinsk,
hvis en sammensnerpende effekt ønskes.
Opbevaring
Ved 10-16°C kan frugten holde sig i 2-3 uger efter ankomsten.
Ved stuetemperatur er holdbarheden kun nogle få dage. Når mango giver efter for
et let tryk, er den moden og bør spises hurtigst muligt.
Mango får køleskader ved temperaturer under 8°C.
Nephelium lappasium
Skal man bruge et pyntebær i en drink, er det en god idé at vælge rambutan.
Det er en spændende, lidt mystisk frugt, som smager dejligt. Frugten stammer
oprindelig fra Asien, men dyrkes i dag i Kina, Indien, Afrika og Latinamerika.
Rambutan er en frisk frugt, sød og lidt syrlig. I Thailand vil man ofte se små
plantager med rambutan. Træet plantes også i byerne, fordi det er et smukt træ,
der let kan bære 200 kilo af de røde frugter. Det ser flot ud, fordi de hænger i
klaser på lange stilke. Rambutan spises frisk eller bruges til is, dessert,
marmelade og i madlavningen.
Rambutan er på størrelse med en stor blomme på 4-6 cm. Den er meget let at
kende på grund af de krusede gul-grønne hår på den røde skal. Hårene er bløde og
stikker ikke.
Bag det lidt mystiske udseende gemmer der sig en dejlig frugt, der ligner
litchi, men er mere saftfyldt.
Sundheds faktoren:
Frugtkødet siges at være sammensnerpende og virker gavnlig for fordøjelsen
samtidig med at det fordriver orm i tarmsystemet.
Opbevaring
Rambutan angribes let af råd og skimmelsvampe. Undgå derfor at købe frugter, der
er brune eller sorte.
Ved 10° C (og 90-95% RF) kan rambutan holdes frisk i 1-2 uger.
I et svaleskab kan den opbevares i 3-5 dage.
Ved stuetemperatur er holdbarheden kun 2-3 dage.
Citrus maxima eller
Citrus grandis
Generelt
Pomelo er så absolut den største af alle citrusfrugter. Den kan i sjældne
tilfælde blive op til 60 cm i diameteren og veje omkring 10 kilo! De fleste
frugter vejer dog 'kun' mellem 500 og 1.500 g, men pomelo, selv i denne
størrelse, må alligevel regnes blandt de største frugter i verden sammen med
jackfrugt, vandmelon og papaya.
Pomelo er en pæreformet eller næsten rund frugt med en diameter på 10-25 cm.
Farven er blegt grøn, broncegul eller lysegul som en hvid grapefrugt. En grøn
frugt er ligeså moden som en gul frugt. Farven er ofte bestemt af de klimatiske
forhold, som frugten har vokset under. Først på sæsonen er modne frugter ofte
grønne, mens de sidst på sæsonen bliver gule.
Smagen af pomelo er både syrlig, sød og en anelse bitter. Smagen forandres
alt efter, hvilke klimatiske forhold, frugten er dyrket under. I den store
verden varierer smagen fra næsten smagsløs til kraftigt syrlig. Frugter fra
Sydøstasien er generelt de mest syrlige og søde. Frugter fra tropisk Amerika er
mere bitre. Derfor er der kommet en tradition med at drysse dem med sukker eller
konservere dem til marmelade. Israelske pomelo er nok de mest neutrale i smagen.
Frugten har et højt indhold af C-vitamin (44 mg pr. 100 g) samt et højt
indhold af A-vitamin end de andre citrusfrugter. Foruden B-vitaminerne B1, B2 og
niacin er der også et betydeligt indhold af mineralerne jern og kalcium.
Mens appelsin indeholder et sødestof (glucosid) kaldet hesperidin, så er det
i pomelo delvist erstattet med et bittert, men sundt glucosid kaldet naringin.
Sundheds faktoren:
Hvis man bruger frø til formeringen af pomelo, kan man let risikere at få
planter med dårlige frugter. Det spiller dog ikke så stor en rolle i Asien, hvor
frugter, blomster, frø og blade bliver brugt i folkemedicinen. Plantedelene
bruges bl.a. imod fordøjelsesbesvær, feber og hoste.
Opbevaring
Pomelo indeholder ikke stivelse i frugtkødet og kan derfor ikke eftermodne. Det
betyder, at frugten er allermest frisk (moden) på det tidspunkt, hvor den bliver
høstet. Nogle foretrækker dog en pomelo, der er lagret et stykke tid (især
asiatiske). Det skyldes, at syrligheden er det første, der nedbrydes.
Generelt set har pomelo
en lang holdbarhed. Den opfattes og behandles ofte som en grapefrugt. I troperne
lagrer man dog pomelo i op til 1-2 måneder uden nedkøling.
Ved stuetemperatur er
holdbarheden kun 1-2 uger.
Citrus sp.
Sweetie er som grapefrugt er en næsten rund frugt med en diameter på 8-15
cm. Sweetie er som regel mere fladtrykt end en grapefrugt. Farven er det meste
af sæsonen svagt grønlig. Om foråret kan der komme frugter med en mere gul
farve.
Sundheds faktoren:
Sweetie har et højt indhold af C-vitamin.
Opbevaring
Sweetie indeholder ikke stivelse i frugtkødet og kan derfor ikke eftermodne. Det
betyder, at frugten er allermest frisk (moden) på det tidspunkt, hvor den bliver
høstet. Sweetie betragtes og behandles som en grapefrugt.
Ved stuetemperatur er holdbarheden kun 1-2 uger.
New Zealand Grapefruit kan opbevares op til 2 måneder.
Diospyros kaki
Smagen er, som kaki, sød og lidt abrikos-agtig med et stænk af vanille.
Samtidig kan den også være lidt syrlig.
Sundheds faktoren:
Sharon har ligesom andre kakifrugter et højt indhold af karotin, der er en
forløber for A-vitamin (karotin omdannes i maven til A-vitamin). Vitaminet siges
at have en gavnlig virkning på tømmermænd. 100g sharon dækker det daglige behov
for A-vitamin. Indholdet af C-vitamin er også pænt. Sharon og andre kakifrugter
er rig på mineralet kalium. Det er samtidig en energirig frugt, der ikke feder.
Opbevaring
Er der et glasagtigt skær over skindet, bør frugten spises (nydes) hurtigst
muligt.
Sharon kan opbevares i køleskab mellem 2 og 4 uger, hvis de opbevares i en
plastpose.
Ved servering bør frugten have rumtemperatur.
Ved stuetemperatur er holdbarheden maksimalt 1 uge.
Sharon egner sig ikke til nedfrysning, men kan holde sig i et par måneder ved
0°C.