Tilbage til Kogebog - Diabetes Opskrifter - Tilbage til FORSIDEN

Fastelavnsboller med creme og marmelade


Der er en anden version af denne opskrift. Tryk HER

 

Ingredienser  

Dej
2½ dl mælk med højst 0,7 % fedt
1 pk. gær (50 g)
1 æg
50 g flydende margarine
2 spsk. sukker
¼ tsk. salt
150 g havregryn, finvalsede (ca. 5 dl)
ca. 350 g hvedemel (ca. 5½ dl)

Creme
1 æg
1 spsk. majsstivelse
2 dl mælk med højst 0,7 % fedt
1 tsk. vaniljesukker
sødemiddel svarende til 20-25 g sukker, gerne flydende
Fyld
100 g marmelade uden tilsat sukker f.eks. jordbær
Pynt
Glasur evt. farvet, smeltet chokolade eller flormelis

Fremgangsmåde  

Creme (kog denne først)
Pisk æg, majsstivelse, mælk og vaniljesukker sammen i en tykbundet gryde.
Bring blandingen i kog og kog i 1-2 min., mens du pisker.
Tilsæt sødemiddel, smag til og afkøl cremen, tildækket, i køleskab.

Dej
Lun mælken, til den er håndvarm og opløs gæren i den.
Tilsæt æg, margarine, sukker, salt, havregryn og det meste af hvedemelet.
Ælt dejen godt og tilsæt evt. det sidste hvedemel, til dejen slipper.
Lad dejen hvile ca. 5 min.
Del dejen i 16 lige store dele, og tril den til boller.
Tryk eller rul med en kagerulle bollerne flade (ca. 10 cm i diameter) og fordel 1 spsk. creme og 1 tsk. marmelade på hver.

Fold dejen sammen mod fyldet og sæt bollerne på en bageplade med bagepapir.
Lad bollerne hæve i ca. 15 min.

Bag dem ved 200° C i ca. 15 min. på midterste eller næstøverste ovnrille.
Afkøl dem på en bagerist.

Hvis du vil pynte fastelavnsbollerne, kan du ved lav varme smelte ca. 25 g chokolade i en lille plastikpose i mikrobølgeovn.
Klip et meget lille hjørne af posen og sprøjt chokoladen ud på bollerne.

Du kan også lave glasur af flormelis og kogende vand og pynte med det. Farv evt. glasuren med frugtfarve.
Som alternativ kan du drysse flormelis over bollerne.

Tip:
Alternativ
Erstat marmelade med 50 g mørk eller lys chokolade. Du kan også anvende rosiner som fyld sammen med cremen

Tip
Du kan lave cremen dagen før, du bager fastelavnsboller. Opbevar den i køleskab.

Opbevaring
Du kan fryse fastelavnsbollerne.

OPSKRIFT version 2

Fastelavnsboller

50 gram Gær
0.5 dl. Vand
2 dl. Skummetmælk
1 Æg
2 spsk. Olie
0.5 tsk. Kardemomme, stødt *
1 tsk Salt
2 tsk Sukker
500 gram Hvedemel

Creme:
1 Æg
3 spsk. Sukker
1 spsk. Maizena majsstivelse
2 dl. Skummetmælk
1 vanillestang
1 dl. Marmelade. uspec.

Forklaring:

Lun vand og mælk i en lille gryde, hæl det i en skål og udrør gæren heri.
Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage) og ælt dejen godt Lad dejen hæve tildækket i ca ½ time, imens laves kagecremen

Creme:
Pisk alle ingredienserne til kagecremen sammen Varm cremen op til kogepunktet under konstant omrøring Kog cremen under omrøring i ca. 1 minut.
Afkøles (drys evt med lidt sukker så kommer der ikke ”skind” på)

Slå dejen ned og ælt den godt igennem. Del dejen i to lige store dele Udrul hver del til en firkant på ca 30 x 30 cm.

Del hver firkant i 9-10 lige store firkanter Læg 1 tsk kagecreme og/eller marmelade på hver firkant og saml de fire hjørner. Luk bollen godt omkring cremen ved at trykke kanterne sammen. Sæt bollen på pladen med lukningen nederst

Efterhæver ca. ½ time.

Pensles med sammenpisket æg eller kaffe Bages midt i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i 12-15 minutter.

Afkøles og drysses med flormelis eller pyntes med cacaoglasur (laves af 2½ dl. flormelis, 2 tsk. kakao og 5-6 tsk. vand der røres sammen).

Tips:
Til cremen kan sukkeret skiftes ud med SØD, men generelt er der ikke mere sukker og fedt end at en diabetiker sagtens kan spise en bolle.
Glasuren kan også laves uden kakao.